Бургаският окръжен съд наложи днес постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража" на трима души , обвинени за трафик на промишлени количества наркотици. Турските граждани Гюрджан О. и Мерт О., както и Шенол Я. с двойно гражданство-българско и турско, бяха арестувани на ГКПП -Малко Търново на 17 август. Тримата са обвинени за това, че в съучастие пренесли у нас с автобус от Турция 28,5 кг хероин, скрити в баки с латекс. Двама от тях били шофьори на рейса, а третият е стюард.

В съдебно заседание обвиняемите твърдят, че са невинни и заявяват, че непознат им дал три баки с боя, за да ги превозят до гр. Силистра срещу заплащане. Това, по думите им, било обичайна практика за дружеството, собственик на автобуса и не са подозирали, че в тях има скрито наркотично вещество.

Според съда, събраните до този момент доказателства налагат безпристрастен извод да се направи обосновано предположение, че тримата са вероятните извършители на престъплението. „Това е така, доколкото установените до този момент факти налагат логичния извод, че тримата обвиняеми, като екип, обслужващ автобуса - двама водачи и стюард, би трябвало да знаят, разбира се ако спазват стриктно служебните си задължения и мерките за безопасност, какви хора и товари превозват, а следователно - би трябвало да знаят и действителното съдържание на трите процесни баки“, казва Окръжен съд - Бургас.

Съдът прецени твърденията на обвиняемите по - скоро като израз на възприета от тях защитна позиция, преследваща оневиняването им, отколкото като доказателствен източник за установяване на действителни факти и събития. Това е така, доколкото нито един от посочените от тях факти не е установен с други, безпристрастни доказателства. За престъплението, за което са привлечени Гюрджан О., Мерт О. и Шенол Я, е предвидено наказание „Лишаване от свобода“ за срок от петнадесет до двадесет години, както и глоба в размер от двеста хиляди до триста хиляди лева. Следователно, възприетата от прокуратурата правна квалификация на разследваното въвежда презумпцията за наличие на реална опасност от укриване или извършване на престъпление. На този етап събраните по делото доказателства сочат, че тримата обвиняеми са с чисто съдебно минало и имат трайни трудови навици, което принципно би трябвало да води до извод, че те са с ниска степен на обществена опасност. „Въпреки това, предполагаемото им участие в престъпление с такава висока степен на обществена опасност, което по дефиниция се явява резултат от усложнена престъпна деятелност с присъщите й конспиративност и добра организация, буди основателна тревога и подозрение, че тримата обвиняеми най-вероятно са склонни и биха допуснали да извършат престъпления, преследвайки задоволяването на свои осъзнати потребности“, е позицията на магистратите.