20 години затвор при първоначален строг режим и 200 000 лева кръвнина за убийството на скитник в градинката пред ж.п.гарата в Бургас – Това наказание получи 36-годишният Петър Петров-Попчето с решение на Апелативния съд. Попчето бе признат за виновен затова, че в нощта на 18 юни срещу 19 юни 2016 година при условията на опасен рецидив и по хулигански подбуди умишлено умъртвил бездомния Николай Г., чрез нанасяне на множество силни удари с юмруци и ритници по главата и лицето, като убийството е извършено, по особено мъчителен начин и с особена жестокост. Мъжът издъхнал след черепно-мозъчна травма, причинена от побой.

Пред въззивната инстанция прокуратурата настоя за доживотен затвор, а защитата оспори авторството на престъплението и квалификацията, като заложи на версията за убийство при превишаване пределите на неизбежната отбрана. Според експертите обаче в момента на нападението Попчето е могъл адекватно да ръководи постъпките си.

„Престъплението е с висока степен на обществена опасност, както и висока персонална опасност на самия Петър Попчев, предвид обремененото му съдебно минало, включващо осъждане за опит за убийство, както и данните за висящо срещу него друго наказателно производство за телесни повреди в Районен съд– Бургас и полицейските му регистрации, сочещи еднозначно на склонност към насилие срещу трети лица“, се посочва в становището на магистратите.

Според апелативните съдии наложеното наказание в размер на 20 години лишаване от свобода напълно съответства на вида и интензитета на престъплението. „Подсъдимият следва да бъде изолиран от обществото за продължителен период от време, през който спрямо него да се упражнява интензивно пенитенциарно въздействие в контролираната среда на местата за лишаване от свобода“, е заключението на съда.

Решението подлежи на касационно обжалване и протестиране пред ВКС в 15-дневен срок.