Окръжен съд – Бургас решава дали да отмени домашния арест на 29-годишния Илко Паскалев, 27-годишния Божидар Дачев и 24-годишния Тодор Пъчков, привлечени като обвиняеми за изнудване. Припомняме, че миналата седмица те бяха задържани при зрелищна спец акция на полицията в Бургас срещу склоняването на ученици да разпространяват наркотици. Съдът реши да ги пусне под домашен арест, което предизвика негодуванието на прокуратурата и тя протестира решението.

В съдебната зала стана ясно с какво се занимават тримата - Паскалев е фитнес инструктор, Дачев е безработен, а Пъчков работи в казино.

„Извършеното престъпление се отличава с висока степен на обществена опасност. Има реална опасност да продължат да извършват престъпления. Трябва да бъде взета мярка задържане под стража и за тримата”, заяви прокурорът.

„Да се остави без уважение депозирания протест. За Паскалев единственото, с което мога да се съглася, че му е повдигнато обвинение. Всички останали заявления и факти не водят до обосновано предположение, че той е извършител на престъплението. Полицията и прокуратурата градят своята теза на показанията на няколко лица, които се занимават с продажбата на наркотици. Основният свидетел се занимава с продажба на наркотици вече две години. Какво са направили полицаите през тези две години? Нищо, отговарям си сам. И за другия свидетел по прякор Пабло, за когото също имаме категорични данни, че се занимава с наркотични вещества. Именно на тях обвинението се опитва да гради изводи. Т.нар. пострадал Бахчеванов е разпитван многократно. Най-вероятно паметта му е била "освежена", тъй като той никога не е предоставял пари на Паскалев”, заяви адв. Димитров. Той добави, че Илко Паскалев е с гривна, което е достатъчно за нуждите на наказателното производство.

„Всички свидетели по делото са свързани с разпространение и употреба на наркотици. Те са пристрастни и всичко, което са заявили, трябва да се подлага на анализ. Изключвам полицейските служители, които преразказват”, каза защитникът на Тодор Пъчков – адв. Янков.

„От събраните доказателства действително са налице данни за извършване някакви деяния от моя подзащитен, но те не могат да обосноват повдигнатото обвинение. Името ма моя подзащитен Дачев се среща точно на две места-в протокола за претърване на дома на родителите му и за инцидентно присъствие с Димитър Димитров и Пъчков. Там е имало и двама полицаи, които са наблюдавали, но не са се намесили. Става въпрос за сбиване през март. Не са налице достатъчно данни за извършено престъпление за разпространение на наркотици, а само за сбиване, което се преследва по частен път”, каза адв. Василева. Тя поиска за подопечния си парична гаранция, която той да може да плати, тъй като е безработен.

Тодор Пъчков и Илко Паскалев поискаха от съда да ги остави под домашен арест. В крайна сметка съдът измени мярката за неотклонение на тримата и ги прати в ареста. Като мотив магистратите посочиха това, че към материалите по делото са приложени показния от свидетел, който твърди, че се чувства заплашен от един от обвиняемите. Според съда единствената адекватна мярка по случая е задържане под стража.

Белезниците на обвиняемите им бяха щракнати в съдебната зала.