Членовете на Наглите излизат предсрочно на свобода, без да са платили обезщетенията на жертвите си, показа проверка на “24 часа”.

През октомври миналата година съдът пусна Ивайло Евтимов-Йожи с 2 г. предсрочно, а преди Коледа го последва и Даниел Димитров - Данчо Релето. В затвора остават Прокопий Прокопиев-Културиста и Любомир Димитров, който освен за отвличанията между 2007 и 2009 г., е осъден и за две убийства - на Иван Пайнавелов - Сапата от Наглите и на Юлиан Лефтеров, чиито трупове бяха открити след разбиването на бандата преди 12 г.

Парите от откупите така и не бяха намерени. Общата сума е 3 млн. евро, спечелена от жертвите за 3 г. Според различни информации похитителите са изхарчили повечето от сумите, които са делили, според други обаче още ги крият.

Присъдата на четиримата, които влязоха зад решетките за отвличанията, освен затвора предвижда и изплащането на обезщетения на жертвите. Въпреки че не са го направили, двама от тях вече се радват на свободата предсрочно. От 18 г. затвор са излежали две трети. В закона няма и изискване да платят кръвнината, за да бъдат освободени, преди да изтече наказанието им.

За похищението на Киро Киров например Йожи, Културиста, Релето и Гребеца трябва да платят солидарно 100 хил. лв. обезщетение за неимуществени вреди.

“Не съм получавал нищо. Съдът си е свършил работата, но какво от това”, казва по случая бизнесменът, потърсен от “24 часа”. Двама от участниците в отвличането му напуснаха затвора предсрочно за добро поведение, без да изпълнят задължението си да го обезщетят по силата на решението на съда. И двамата са работили зад решетките, с което са стопявали присъдата си, отделно от опростеното им време в затвора. За това са получавали пари, макар и много под минималната заплата. Отчисления обаче не са правени за хората, които доказано са отвлечени от тях.

Киро Киров е похитен на 27 март 2009 г. пред дома си в столичния кв. “Бояна”. Силоваците в акцията според делото са Прокопий Прокопиев и Кирил Киров - Шкафа, убит през 2012 г., докато делото още е в съда. Пазят го на смени Данчо Релето, Йожи, Любо Гребеца и Валентин Михайлов-Вальо Ихтиманския, който стана защитен свидетел срещу останалите.

След 17 дни в плен Киро Киров е освободен срещу 517 хил. евро, които синът му успява да събере. Парите са разделени между участниците в бандата.

“Ограбиха ни Наглите, ограби ни и държавата. Те не са ми платили обезщетението, но и държавата не ми върна 15-те процента данък, които съм платил върху парите от откупа”, казва Киров пред “24 часа”.

Парите от откупа синът му оставил зад мантинелата на 17-и километър на бул. “Цариградско шосе”. Взема ги Любо Гребеца. След това Прокопий Културиста, Киро Шкафа и Вальо Бореца върнали Киров, а джипа карал Данчо Релето, както обикновено при отвличанията и връщането на жертвите

Нищо от обезщетението за неимуществени вреди не е получил и Ангел Бончев, заяви той пред “24 часа”, но не пожела да коментира повече и да се връща назад във времето. Наглите трябваше да му платят 120 хил. лв. за неимуществени вреди и още толкова на съпругата му Камелия, която също бе похитена.

Бившият шеф на “Литекс” е един от най-тежко пострадалите от Наглите. Той бе 50 дни в плен, държан в една от къщите на ужасите. Отрязаха му два пръста, един от които беше изпратен на тогавашния му шеф Гриша Ганчев в буркан. Съпругата му Камелия успя да събере 391 хил. евро, които да предаде на похитителите му.

В началото на комуникацията са искали 10 млн. евро. При срещата им тя също беше отвлечена, а Ангел Бончев освободен, за да търси още пари. Той намери 157 хил. евро, за да пуснат Камелия.

По-късно парите се оказаха във фондация за лечение на рак. По ирония на съдбата години по-късно Камелия Бончева издъхна от същото коварно заболяване след стреса около отвличанията.

Никой от останалите жертви не е получил пари за обезщетението, но и никой не е търсил къде са парите от откупите. Включително и от Валентин Михайлов-Ихтиманския и Найден Недев, които са били част от бандата, отвличали са и са пазили жертвите, но останаха само свидетели по делото. Вальо Ихтиманския беше арестуван заради източване на банкови сметки и пропя за отвличанията, като разкри схемата и участниците. Освен че не понесе наказателна отговорност, той изхарчи на спокойствие и своята част от откупите. Според доказаните отвличания до последната инстанция Ихтиманския е взел поне половин милион от няколко похищения.

Веднага след ареста на Наглите в края на 2009 г. от НАП са наложени обезпечителни мерки за Йожи, Данчо Релето, Прокопий Културиста и други, които по-късно бяха оправдани.

Искането е за обезпечение за по 2 милиона лева за всеки един от тях. Още тогава става ясно, че те нямат нищо на свое име освен наследствени имоти, дребни суми от ренти. Изпратени са писма до всички 30 тогава банки, които действат в България. Оказва се, че никой от осъдените по-късно няма сметки.

Нямат и трудови договори, а имотите им са крайно недостатъчни, за да обезпечат сумите, които ще им търсят. Още през 2011 г. Административният съд е отменил заповедите на НАП за обезпечителните мерки.

Най-много пари за обезщетения дължи Любомир Димитров-Гребеца, показва справка в решението на съда по делото “Наглите”. Той трябва да ги изплати солидарно с останалите 3-ма, които влязоха в затвора за отвличанията. Любо Гребеца започна да разказва пред ГДБОП за отвличанията в дните след ареста и така антимафиотите подредиха много от липсващите части от пъзела, който беше наредил Вальо Ихтиманския преди него. След това се отказа от тях в съда. Той е и единственият от четиримата, който получи 10 години затвор, а не 18. След като разбраха, че ги е предал, последва и отговор от останалите. Данчо Релето, който е последният освободен от затвора, разкри два трупа, заровени от бандата в покрайнините на София. Това са соченият за мозък на Наглите Иван Пайнавелов-Сапата и Юлиан Лефтеров. По-късно го осъдиха на доживотен затвор за двете покушения.

Сумата, която трябва да плати само на близките на Юлиан Лефтеров, е 300 хил. лв.

“Нищо не е платил. Преди няколко месеца правихме опит и с частен съдебен изпълнител”, казва Георги Лефтеров, баща на Юлиан. Той още не може да разбере как никой не е направил опит да потърси парите от откупите, както и кой е мъжът с черната маска, който е присъствал на убийството на сина му. Юлиан Лефтеров е отвлечен пред дома си през 2008 г. и убит няколко часа по-късно. Данчо Релето разказва в показанията си, че там е имало и човек с маска, когато Любо Гребеца е застрелял жертвата.