Районната прокуратура в Бургас предаде на съда готвача от бирария ДНА Деян Дичев, обвинен за участие в прикриването на следите от екзекуцията на брокерката Теодора Бахлова и Юмер Мехмед, сочен за „момче за поръчки“ на криминални структури. Дичев бе задържан от полицията през август т.г. – десет месеца след изчезването на Бахлова. Впоследствие тялото и бе открито разчленено в парцел в 12 парцел в Гробищния парк в Бургас. Тленните останки, разрязани с електрически трион били натъпкани в два чувала- в единия бил торсът, а в другия – двете й ръце. Трупът, установили разследващите, бил държан преди това месеци наред в бидони с киселина. Части от главата й и куршума, с който евентуално е била простреляна са намерени в шахта близо до зеленчуков магазин до дома на Дичев.

Разчленено тяло на Юмер пък бе намерено в тръстиките край едно от бургаските езера. Мъжът е убит с куршум в тила в апартамент в „Зорница“, тялото му било разчленено с електрически нож, разпределено в чували, като главата била поставена в отделна торба. Според прокуратурата извършител на убийствата е бизнесменът Станимир Рагевски, а Дичев е съдействал за разфасоването на труповете на жертвите.

Срещу Дичев са повдигнати три обвинения- за това, че е помогнал на Рагевски да заличи следите от убийствата, за това че е укривал в мазе към заведението си в ДНА пистолет с боеприпаси и за незаконно притежание на наркотици- 5 грама кокаин и 6 грама коноп. Дрогата е открита в същото помещение, в което е намерен пистолетът и 13 бойни патрона.

Ето и пълния текст на съобщението на Районната прокуратура в Бургас:

Районна прокуратура-Бургас предаде на съд Д.Д., който е обвинен за това, че е спомогнал лицето С.Р., обвинен от своя страна в извършване на убийство на две лица, да избегне наказателно преследване за тези престъпления, без двамата да са се споразумели за това преди извършването на самите престъпления. Престъплението е осъществено за времето от 29.10.2020 г. до 27.08.2021 г. в гр. Бургас. То е квалифицирано по чл.294, ал.1, вр. чл.26, ал.1 от НК, тъй като е извършено при условията на продължавано престъпление.

Д.Д. е обвинен и за това, че е придобил и държал огнестрелно оръжие – пистолет и боеприпаси, без да има разрешение за това. Оръжието е придобито на 04.08.2021 г. и е държано до 24.08.2021 г. Престъплението, което е квалифицирано по чл.339, ал.1 от НК, е извършено в гр. Бургас.

Д.Д. е обвинен и за това, че противозаконно държал наркотични вещества – коноп и кокаин, чиято обща стойност възлиза на 452 лева. Престъплението е осъществено за времето от 04.08.2021 г. до 24.08.2021 г. в гр. Бургас. То е квалифицирано по чл.354а, ал.3, т.1 от НК.

По време на разследването е установено, че Д.Д. е спомогнал С.Р. да заличи следите от убийствата на Т.Б и Ю.М. без обвиняемият и С.Р. да са се споразумели за това преди извършване на убийствата. Престъпното деяние се изразява в заличаване на следите от убийствата, укриване на вещите на пострадалите, труповете, оръжието и куршумите, с които е отнет животът им. Прикрити от органите на реда са били фактическото осъществяване на убийствата и техният извършител.

Установено е също така, че Д.Д. е придобил от С.Р., а след това и държал без надлежно разрешително, пистолет и 13 бр. патрони, които е укрил в мокро помещение, намиращо се във Военен клуб „ДНА”. В същото помещение е държал противозаконно над 5 гр. кокаин и над 6 гр. коноп, представляващи високорискови наркотични вещества.

Предстои Районен съд-Бургас да насрочи дата за провеждане на съдебното заседание.