Прокурорите по делото за пране на 53 млн. лева, предназначени за АМ „Хемус“ са си направили самоотоводи пред Апелативната прокуратура заради безпрецедентния неправомерен натиск, на който са били подложени. Това заяви на брифинг Ивайло Илиев- заместник на главния прокурор.

„В резултат на безпрецедентния неправомерен натиск спрямо прокурорите да извършан действия извън закона, като не протестират мярката, пуснат обвиняемия /Борислав Колев/ в чужбина и дори се промени в по-леко обвинението му, те са счели, че пряко е повлияно на вътрешното им убеждение“, каза Илиев.

„Освен това образуваното от СРП за престъпление колегите смятат, че това би довело до допълнителен натиск и да им попречи да вземат решение, Затова същите са депозирали своите самоотводи по делото пред Апелативната прокуратура, а горестоящите прокурори ще преценят дали има такъв натиск, който ще им попречи да работят по разследването“, допълни той и добави, че смята случаят за недопустим.

Градският прокурор Илиана Кирилова обясни, че ако АП приеме доводите отново самото дело ще бъде разпределено на случаен принцип.

„Ние имаме желание да работим с МВР както сме работили през годините. Това е в интерес на обществото и какво се е случило с всяко едно производство“ и допълни „процесуално-следствените действия, възложени на МВР ще се извършват в кабинетите на прокурорите. Те осъществяват ръководството и надзора“, поясни Кирилова.

До решението на САП по самоотводоите те ще продължат да изпълняват длъжността си.