биецът на малката Кристин от Сотиря е с намалена присъда от Върховния касационен съд. От доживотен затвор без право на замяна, магистратите прецениха, че ще му дадат жанс и определиха присъда от само доживотен затвор.

"За подобно тежко престъпление което е извършено върху едно дете, не може да дадеш шанс на този човек, който го е изнасилил, отвлякъл и убил, след 20-30 г. да излезе от затвора", коментира ситуацията пред БНТ Юлиан Ангелов от ВМРО.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Окончателно: Измениха присъдата на убиеца от Сотиря
Роднини на убитата Кристин искат среща с Янаки Стоилов
Убиецът на Кристин от Сотиря: Присъдата е прекомерна и нехуманна
По думите му съдът е постъпил така и с австралиеца Джок Полфрийман, като го е пуснал предсрочно. Ангелов припомни, че от ВМРО са внесли законодателни промени да няма смекчаващи обстоятелства дори при признание на извършителя за умишлено причиняване на смърт или телесни повреди.

Според Юлиан Ангелов има проблеми в определени състави на българските съдилища:

"Има съдебни състави, които по една или друга причина или по криворазбрана демокрация или толерантност не правят така, че да налагат максималните наказания на такива лица, които са извършили наистина брутални престъпления", уточни той

Той каза още, че затворът не е школа да се подобрят престъпниците, ами точно обратното. В повечето случаи самите затвори нямат функцията да върнат тези хора нормални в обществото. Според него обаче това не е само български, а световен проблем.

"Тук не говорим за това дали ще се поправи този човек. Аз дълбоко се съмнявам, защото тук не става въпрос случайно някой без да иска да е убил някого, а за умишлено убийство и изнасилване на 7-годишно момиченце", бе категоричен Юлиан Ангелов.

Според него най-справедливата присъда в случая е смъртното наказание, но такова в България не може да бъде въведено заради изискванията на Европейския съюз.

"Аз не мисля, че този човек има съвест за да живее с гузна съвест", заяви още Ангелов.