Министърът на вътрешните работи Бойко Рашков обяви в парламента, че ще сезира прокурор за разгласяване на специални раузнавателни средства /СРС/ от главния прокурор Иван Гешев.

Той каза, че такива данни не могат свободно да се изнасят в публичното пространство. В конкретния случай сме в хипотезата, в която са разгласени публично, по настояване и разпореждане на главния прокурор, на сайта на прокуратурата в момента, в който главният прокурор правеше искане до Конституционния съд да се отговори на нещо, което е пределно ясно по Конституция и закон - има или няма имунитет президентът, посочи Рашков.


По думите му, целта е била конфронтация и притискане на държавния глава. В съдебната практика има случаи на осъждане на лице, точно за разгласяване на СРС, отбеляза вътрешният министър. Затова той е убеден, че трябва да се образува досъдебно производство и срещу главния прокурор, а такова не е започнато.

"Тъй като оттогава досега минаха доста месеци - година и половина, и нито един прокурор не прояви куража да образува такова производство, аз ще сезирам на определено ниво, след това заседание, прокурор и ще очаквам от него някакво решение с тази част от сигнала, внесен във ВСС, която касае тези действия на главния прокурор", каза Бойко Рашков. Тогава всички ще видим дали прокуратурата изобщо ще реагира, добави той. По думите му, двойните стандарти не са право, те са нещо различно от правото.

Относно заседанието на Висшия съдебен съвет /ВСС/ вчера, Рашков коментира, че внесеният материал във ВСС е подготвен лично от него. Това не е политически документ, както някъде чух, посочи той. Рашков обясни, че този материал е подготвен миналата година и е предшестван от сигнали, изпращани от професионални организации. Освен това, той добави, че миналата година не е бил част от политически кабинет, а преподавател.

Парламентът изслушва служебните министри Бойко Рашков и Янаки Стоилов относно искането за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев. Мая Манолова от "Изправи се БГ! Ние идваме!", които са вносители на предложението за изслушване, коментира, че "с вчерашното си решение ВСС практически се самоуби". По думите й, коалицията, която брани главния прокурор, е от представители на ДПС, ГЕРБ, "Атака" и на БСП.

Колегата й Николай Хаджигенов отправи въпрос към вътрешния министър - недосегаем ли е главният прокурор Иван Гешев, и към правосъдния министър - би ли изискал проверка дали дипломата на Гешев е годна той да бъде правоспособен юрист.