Бургаският районен съд отказа да изпълни поръчката от 1-ви наказателен съд за тежки престъпления - гр. Лозенград, Република Турция за предоставяне на биометрични снимки, заедно с пръстови отпечатъци на граничаря Михаил Цонков, който заедно с трима свои колеги е обвинен от властите в съседната ни държава за смъртта на турски бранокиери. Припомняме, че случаят е от пролетта на 2008 г., когато рибарят Ялчън Ерджан, заедно със свои колеги, влязъл в наши териториални води за незаконен улов на калкан.

Вдигнатият по тревога екип от граничари - Михаил Цонков, Николай Петков, Живко Петков и Николай Костов се доближил до гемията с щурмова гумена лодка. Но в отговор бракониерите скочили с канджи. При последвалата схватка, пистолетът на Цонков заплел в мрежите и произвел изстрел, който пронизал Ерджан. На път за болницата в Царево той починал от раната.

У нас, въпреки че българските граничари бяха оправдани от всички съдебни инстанции, като приеха, че безспорно става въпрос за нещастен случай, наказателният съд в Турция възобнови разследването срещу българите.

Граничарите не присъстват на процеса. Те са представлявани от нает от българската държава и упълномощен от тях турски адвокат. Той ще поиска производството да бъде прекратено и граничните полицаи да бъдат оправдани.

С днешното си решение, районните магистрати в Бургас прекратиха производството и е върнаха книжата на изпращащия съд.

Определението не подлежи на обжалване.