Митничар от ГКПП Лесово осъди Прокуратурата да му плати общо 8 000 лева обезщетение след зрелищна акция на ДАНС, под ръководството на Специализираната прокуратура, в крайна сметка - завършила с фиаско. Решението е на Районния съд в Бургас, който приема за напълно основателно и справедливо държавният служител да бъде обезвъзмезден за „ада, през който преминал“ по време на разследването на службите в рамките на операция "Лесово-2". Информацията предаде сайтът dnews.

То продължило повече от година, като през това време убедителни доказателства за нито едно от повдигнатите обвинения за корупционни практики, не са били събрани. Крах претърпявал и самият процес в Спецсъда. Още в първото му постановление по казуса става ясно, че обвинителният акт е писан през пръсти- имената на част от арестуваните изобщо не попадали в него, други фигурирали в диспозитива, но не и в обстоятелствената част, аз трети пък, иначе зрелищно арестувани и държани под стража дни наред, даже не били подведени под наказателна отговорност- нито в досъдебното производство, нито пред съда. За финал производството било прекратено.

В конкретния случай, ищецът – Пламен П. е един от осемте служители на ГКПП - Лесова, които на 2 ноември 2016 г. бяха закопчани на работните им места по подозрение за участие в организирана престъпна група за получаване на подкупи. Акцията блокира за часове наред дейността на целия граничен пункт.

Задържаният е отведен в ареста, където е държан в продължение на 10 дни, а междувременно службите извършват поредица от претърсвания в дома му и разпити на негови близки. Стресът, по думите им, бил толкова силен, че и до днес се стряскали, щом чуели шума асансьора, понеже мислели, че ДАНС отново идва да ги проверява.

Митничарите били отстранени от работа, но малко повече от година след това, отново били върнати, тъй като обвиненията срещу тях паднали.

В съдебна зала ищецът твърди, че „наказателната репресия“ и срама, който изживял, задълго го лишили от сън. Загубил надежда, потърсил лечение и професионална помощ.

Според съда, митничарят бил несправедливо обвинен. А от всичко това, „може да се направи извод, че повдигнатото незаконно обвинение е в резултат от действията на Прокуратурата на Република България и същата следва да обезщети причинените вреди“.

Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано.