Лишен от свобода, изтърпяващ дългогодишна присъда в Пазарджишкия затвор, заведе дело за солидното обезщетение от 20 милиона лева заради тормоз зад решетките. При това претенциите му са не само за минали периоди, а за времето от 2016 до... 2026 година.

Куриозният иск е отхвърлен по очевидни причини - не може да се предвиди при какви обстоятелства ще доизтърпи присъдата си жалващият се през следващите 5 години.

Мъжът има четири дела срещу Главна дирекция "Изпълнение на наказанията". Толкова са само приключилите, само от началото на тази година и само в Административния съд. През януари той депозира искова претенция за 2 милиона лева заради "психически тормоз, чувство за вина, унижение, вкарват ни в страх с всекидневни таражи", гласи цитат от документа. Тогава посочва периоди или цели години от 2016 до 2018. Част от тях е прекарал в наказателната килия при неблагоприятни условия, минимална площ под 4 квадратни метра, лоша, оскъдна и некалорична храна, заплахи от затворнически служители, без топла вода, с неработещи паник-бутони, отказали да му предоставят документи за здравословното му състояние. После изненадващо мъжът оттегля този иск, обаче завежда нов - за същите страдания, но с десетократно увеличена претенция. Но понеже няма как да бъде обезщетен за бъдеще време, процесът приключва още в първото заседание с фалстарт и определение за прекратяване.

Друга претенция пък е отхвърлена заради неясноти. Мъжът настоява да му се върнат конфискувани през 2018 година вещи, а после - да му се изплати стойността им - 1500 лева, накрая добавя "и другото дело за наказателната килия и условията". И още - да го освободят от държавна такса и да му назначат служебен защитник. Магистратите преценяват, че това би трябвало да са отделни искове и връщат молбата за отстраняване на нередовностите.

Затворникът печели, макар и частично, едно от делата - за компенсация от 50 хиляди лева заради мизерни и тесни килии. Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" е осъдена да му плати 1000 лева.