Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) не избра окръжен прокурор на Пазарджик. Кандидатите бяха двама и то доста колоритни, но не успяха да спечелят доверието на кадровиците. Информацията съобщава "Правен свят".

Пръв пред Колегията се представи Васил Малинов – изпълняващ функциите административен ръководител на Окръжна прокуратура – Пазарджик, който предизвика усмивките на членовете й още с първите си думи. „Аз съм малко леко мързелив и леко малко недисциплиниран, но когато трябва да се върши работа го правя със сърце и душа. Освен това съм доста диалогичен, познавам всички шефове на ОДМВР в района и поддържам добри отношения с тях. Не се страхувам от тежки дела, доста такива са минали през мен“, каза пред кадровиците прокурор Малинов.

Той отчете, че в района на ОП-Пазарджик, заради COVID-19, през последната година престъпността е спаднала с около 27%, поради което са по-малко и образуваните досъдебни производства. „Нормално е всеки, който работи, да греши, но нашите резултати са много добри – в целия ни регион има едва 26 върнати обвинителни актове за цялата минала година. ОП-Пазарджик е и една от най-натоварените прокуратури, трябва да отбележа“, посочи кандидатът. Той изтъкна още като позитив и активността на обвинението в борбата с конвенционалната престъпност и трафикът на наркотици. Прокурор Малинов посочи още, че прокуратурата се бори сериозно в последната година най-вече и с преодоляването на COVID-19 вътре в самото обвинение, като той е закупил антигенни тестове, с които всеки, който прояви симптоми, може да бъде тестван, а мерките за дезинфекция, предпазни средства и разстояние, по думите му, се спазват стриктно. Самият той даде заявка, че ще се ваксинира и вече е записан в списъка.

Радослав Бакърджиев – районен прокурор на Пазарджик – беше вторият кандидат. Той акцентира върху някои от показателите на прокуратурата, посочвайки, че сред наболелите проблеми в района е ниският брой на възлаганите на следователи дела през последната година. „В светлината на тази тенденция има какво още да се работи“, посочи той. Акцент прокурор Бакърджиев постави и на ниския брой на корупционните престъпления, което според него е нужно да се промени, а работата да се активизира значително. „Неособено задоволителни са резултатите и по линия на прането на пари“, каза още той, коментирайки, че липсва инициативност у колегите му за повдигане на обвинения и внасяне на обвинителни актове за този тип престъпления. Малко, по думите му, са и делата за злоупотреба с европейски средства.

Той коментира и процеса на окрупняването, като отчете, че магистратите и служителите са се справили отлично с предизвикателствата, без сътресения. „Работата в екип за мен винаги е била от много голямо значение. Затова винаги съм се старал отношенията ми с колегите и с тези от другите държавни органи да са на добро ниво“, каза още той.

В изказването си относно кандидатите Огнян Дамянов посочи, че няма да подкрепи нито един от тях. Той обърна внимание, че прокурор Бакърджиев е районен прокурор на Пазарджик от едва две години и вече иска да премине на по-висока ръководна длъжност, за колегата му Малинов пък, Дамянов посочи, че не разбира голяма част от идеите му.

И Евгени Иванов си призна, че не е останал доволен от нито едно от двете представяния. „По-скоро клоня към колегата Малинов, но имам доста резерви и по отношение на него. Според мен нито прекалената пасивност, нито прекалената самоцелна амбициозност бих подкрепил. Говоря и за двамата кандидати“, каза Иванов.

Главният прокурор Иван Гешев сподели предходните две мнения. „Смятам, че ОП-Пазарджик има нужда от човек с визия за стратегическото й управление. Не виждам такъв в нито един от двамата кандидати, които не ме убедиха нито с концепциите си, нито с представянията си днес. Там трябва повече динамика, подобряване на микроклимата, взаимодействието между обвиненията и много други неща“, каза Гешев.

Резултатът показа само 1 глас „за“ който и да е от кандидатите, този на Гергана Мутафова, която подкрепи прокурор Бакърджиев. Така, процедурата за избор на окръжен прокурор на Пазарджик ще бъде прекратена и ще стартира наново.