Бургаският районен съд вдигна забраната и разреши на общинския съветник и бизнесмен Бенчо Бенчев да напуска пределите на страната. Ветото му бе наложено, след като той бе привлечен под наказателна отговорност за укриването на Димитър Желязков – Очите и незаконно притежание на оръжия и боеприпаси, които бяха открити при претърсване в дома му.

Днес в съда защитата на подсъдимия представи медицинска документация, характеризираща здравословното му състояние, като настоя Бенчев да бъде пуснат в чужбина, за да се лекува.

Ето и официалното съобщение по казуса на съда:

„Районен съд – Бургас намери искането за основателно и отмени мярката за процесуална принуда „Забрана да напуска пределите на Република България“, взета по отношение на подсъдимия. В настоящия случай не се касае за отмяна на тази мярка въобще, а за напускане многократно пределите на Република България с цел извършване на прегледи в различни лечебни заведения в Република Турция. Според съдебния състав, до момента подсъдимият е показал безупречно процесуално поведение. Нито веднъж не е причинил отлагане на делото и несъобразяване с предходните определения на съда, с които временно на Бенчо Б. е било разрешавано да напуска пределите на държавата. Съдът отчете и не на последно място обстоятелството, че определенията на съда по предходни разрешения, за да влязат в сила отнема време и тези неудобства на подсъдимия към настоящия момент са вече неадекватни и неоправдани. Бургаският районен съд се солидализира със заявеното от страна на защитниците, че подсъдимият не се е възползвал от предходното разрешение да пътува до Република Турция, предвид, че би могъл да стане причина за отлагане на днешното съдебно заседание”.

Решението все пак не е окончателно и подлежи на протест. Припомняме, че и миналата година съдът пусна Бенчев в чужбина, по прокуратурата възрази и впоследствие отново бе наложена забрана.