Софийски градски съд даде ход на делото по същество за катастрофата, при която на Великден м.г. загина Милен Цветков. Днес разпитаха приятелката на подсъдимия Кристиян Николов - Симона Цанкова. Пред съда Симона Цанкова разказва, че деня преди фаталната катастрофа решила да празнува рождения си ден. За целта си направили пикник на Витоша. Отишли там с компания, но полицаи ги видели, предаде БНТ.

Служителите на реда им обяснили, че събранията на открито са забранени заради пандемията и им съставили актове. Тогава купонът се преместил в дома на Кристиян и продължил до след полунощ. Всички употребявали алкохол.

След като изпил пореден шот, Кристиян споделил на Симона, че се почувствал странно. След това Кристиян пил успокоителен чай и се намазал с успокоителен крем. Купувал ги онлайн и ги ползвал по време на сесии. В деня на катастрофата се събудили в ранния следобед. Заедно с Георги Иванов тръгнали на разходка.

По време на катастрофата чела инструкции как да свърже плеър за музика с Bluetooth слушалки и не видяла откъде минават. Чула Георги да вика нещо, вдигнала глава и тогава се ударили в нещо, което тя не видяла.

Цанкова твърди още, че след удара видяла, че Кристиан се опитвал да помогне на Милен Цветков. Бил си свалил обувката, за да я сложи под главата на Милен. Правил му и изкуствено дишане. Твърди, че само един път преди години видяла Кристиян да пробва да пуши марихуана, но не му харесало.

На заседанието по делото днес присъства и майката на подсъдимия - Десислава Пешева, която е изпълнителен директор на „Винпром Карнобат” и съдружник в още над 15 фирми, сред които и дружества на обвинения в данъчни престъпления олигарх Миню Стайков.

"Много вероятно е в шота с алкохол на Кристиан да е имало замесено нещо. Напълно възможно е. Има и други свидетели на действията на Кристиан след катастрофата. Няколко души са оказали помощ на Милен Цветков, включително и той. Георги Иванов, който е бил в колата и после е избягал, има свое обяснение. Сега е в Италия, където учи. Той също ще бъде разпитан. По списъка на прокуратурата има 47 свидетели. След разпита им ще преценим дали да поискаме разпит и на други свидетели", коментира пред журналисти след съдебното заседание адвокат Константин Симеонов.

На 18 декември 2020 г. Софийска градска прокуратура внесе в съда обвинителен акт срещу Кристиан Николов. Той е привлечен към наказателна отговорност за умишлено предизвикана катастрофа след употреба на 3 вида наркотици, със скорост, значително надвишаваща разрешената за конкретния пътен участък – около 99 км/ч. Приближавайки кръстовището при забранителен червен светлинен сигнал на светофарната уредба за посоката му на движение, обвиняемият не предприел действия за намаляване на скоростта или спиране. В същия момент на пътното платно и в района на кръстовището се намирали множество други участници в движението – водачи на автомобили и пешеходци.

До момента Николов няколко пъти поиска от съда да промени мярката му за неотклонение "задържане под стража" в "домашен арест", но получи отказ.