50-годишният Динко Вълчев, който на първа инстанция бе осъден на 18 години затвор за садистично убийство, е в неизвестност и е обявен за общодържавно издирване. Това става ясно от прессъобщение на Бургаския апелативен съд.

Вълчев трябваше да се яви днес в съда, за да „уважи“ с присъствието си заседанието на втората инстанция, която разглежда делото срещу него, но така и не удостои магистратите с вниманието си. Вместо това стана ясно, че е избягал.

Той е в неизвестност от момента на произнасянето на присъдата му от Бургаския окръжен съд. Тогава отново с решение на окръжните магистрати е пуснат на свобода срещу парична гаранция от 1000 лева.

Вълчев е подсъдим затова, че н 20 март 2015 г. е убил мъж в местността „Перчемлията“, в землището на село Изворище, община Бургас.

От прокуратурата огласиха и много интересни детайли за механизма на престъплението: убиецът, вързал краката на жертвата си с въже на автомобила си, а след това влачил разчленения труп на покойника до сметище на няколкостотин метра от мястото на престъплението, натрупал гуми, отпадъци, части от возилото върху безжизненото тяло, а след това запалил огън и избягал.

По-късно разрязал с ъглошлайф колата си и струпал ламарините върху пепелището. А на следващия ден събрал остатъците от трупа на загиналия, частите от колата и пепелта, натоварил ги в ремарке и ги изхвърлил във временно сметище, находящо се в североизточния край на бургаския кв. „Банево“, в посока кариера за добив на инертни материали.

Според държавното обвинение, скандалът между похитителя и жертвата избухнал заради неуредени финансови отношения. Нападателят, поясняват от прокуратурата, отказал да даде овце в замяна на свой дълг към трето лице.

Престъплението е било разкрито след прецизен анализ, за който криминалистите у нас са се обърнали за съдействие към чуждестранни експерти. Експертизата е извършена от австрийски учени в Съдебно-генетичната лаборатория при Института по съдебна медицина към Медицинския Университет в град Инсбрук. Тя е доказала ДНК на пострадалия по много малкото отрити обгорели костици от тялото на жертвата, открити сред пепелището.