Върховният касационен съд потвърди присъдата от 26 години затвор на Михаил Станчев, който през 2018 г. в Слънчев бряг разстреля сочения за хазартен бос Коста Николов-Миджурина е рани тежко бившата си приятелка. Престъплението е останало недовършено по независими от дееца причини, съобщиха от пресслужбата на ВКС.

"Направеното от Станчев самопризнание не следва да бъде отчитано повторно като смекчаващо отговорността обстоятелство", категорични са магистратите. И допълват, че с това подсъдимият изобщо не е допринесъл съществено за разкриване на обективната истина, тъй като не е знаел, че свидетелите вече са дали показания. Той може да не е знаел, че посочените свидетели вече са разпитани, но е бил наясно, че след като е задържан при опита му да напусне пределите на страната, явно е разкрита както неговата самоличност, така и авторството на престъплението.

"Подсъдимият е действал в изпълнение на желанието си за отмъщение и наказание на пострадалите за наранените си чувства, което го характеризира като хладнокръвна и безцеремонна личност, поставяща собствените си интереси и чувства над живота и здравето на другите хора", се казва още в решението на ВКС.

Ето какво още пише в съдебното решение: "Подсъдимият, движен от егоистичните си подбуди и желания, е лишил от живот пострадалия в разцвета на силите му, причинявайки страдания и мъка от неговата загуба на най-близките му роднини, на неговите приятели и колеги.

Едновременно с това Станчев е осакатил физически и душевно 22-годишно момиче, което ще търпи последиците от деянието му до края на дните си, само защото се е възползвало от правото си да избира с кого да има лични приятелски или интимни отношения. „Начинът, използван от дееца за разрешаване на любовните си проблеми и неблагополучия – чрез лишаване от живот на други човешки същества, е в разрез с цивилизационните принципи, въз основа на които е изградено обществото. Това изисква по-интензивна наказателна репресия, чрез налагане на по-високо по размер наказание, като знак за останалите индивиди, че подобни методи за уреждане на междуличностните отношения са абсолютно недопустими".