Днес, 08.02.2021 г., Специализирана прокуратура внесе обвинителен акт в Специализирания наказателен съд по дело за нерегламентирано управление на опасни отпадъци. На съд са предадени общо шест лица - А.Б., П.Б., Кр.Ж., Н.М., В.К. и И.Хр. Това съобщиха от прокуратурата.

Внесените в Специализирания наказателен съд материали по делото са в обем от 546 тома. Приложени са и събраните в хода на разследването веществени доказателства, които също са в значителен обем. Предстои съдът да определи дата за разпоредително заседание.

Красимир Живков и Атанас Бобоков са привлечени към наказателна отговорност за ръководене на организирана престъпна група, която в продължение на около 5 години е извършила престъпление по служба, лъжливо документиране, нарушения при трансграничен превоз на опасни отпадъци, както и управление на отпадъците по неустановения ред, с което са причинени немаловажни вреда за околната среда.

Освен това Бобоков е обвинен и за неплатени данъци в особено големи размери, а бившият зам.-министър е предаден на съд и за извършено престъпление против народното здраве и околната среда. Останалите трима души са обвинени за документни престъпления и участие в организирана престъпна група.

Освен за участие в ОПГ - Н.М. и В.К. са предадени на съд и за извършени документни престъпления и такива против народното здраве и околната среда.

Пламен Бобоков е предаден на съд за участието си в организираната престъпна група. И.Хр. е предадена на съд само за документно престъпление.

Предвидените наказания за ръководителите на ОПГ са лишаване от свобода от пет до петнадесет години, а за участниците в престъпното сдружение от три до десет години.

За извършените екологични престъпления, законодателят е предвидил наказание лишаване от свобода от десет до двадесет години и глоба от петнадесет до петдесет хиляди лева.

За документните престъпления предвиденото наказание е лишаване от свобода до пет години и лишаване от право на лицето да заема определена държавна или обществена длъжност.

В края на януари трима от обвиняемите по делото срещу братя Бобокови се признаха за виновни и сключиха споразумения с прокуратурата за условни присъди. Това са Габриел Савов, Васил Богданов и Айгюн Еминов.

Савов е бивш директор на РИОС-Плевен, на чиято територия се намира площадката на фирма "Феникс" в Плевен, на която преди година МВР и прокуратурата откриха тонове боклук, внесен от Италия. Той се призна за виновен, че за времето от месец ноември 2017 г. до 10.02.2020 г., като длъжностно лице е участвал в организирана престъпна група, за което му е наложено наказание 1 година „лишаване от свобода“ с изпитателен срок от 3 години.

Айгюн Еминов пък е собственик на въпросното дружество "Феникс" от 2019 г. Той получи условно 2 г. с 3 г. изпитателен срок, защото от февруари 2017 г. до 28.05.2020 г. е участвал в организирана престъпна група, както и че в периода от 01.02.2018г. до 19.04.2018г. е управлявал опасни отпадъци не по установения в закона ред. Освен това е съставил официални документи - „Сертификати за оползотворяване”, с които да удостоверени, че предадените опасни отпадъци се оползотворяват, въпреки че в действителност не били предприети никакви действия за това.

Васил Богданов е бивш изпълнителен директор на "Монбат ресайклинг" на братя Бобокови. Той е осъден на 1 година условно с 3 г. изпитателен срок за участие в организирана престъпна група.

В рамките на разследването по делото бяха извършени множество огледи на местопроизшествия в землищата на област София, гр. Червен бряг, с. Рупци, общ. Червен бряг, гр. Плевен и гр. Лом, обл. Монтана, при които бяха установени 16 756 тона отпадъци, сред които 7 756 тона опасни. Част от намерените опасни отпадъци бяха заровени на различни нерегламентирани места в страната. Същите не са били управлявани в съответствие със Закона за управление на опасните отпадъци. Вследствие на това е била създадена опасност за здравето на хората и са причинени немаловажни вреди за околната среда.

Внесените в Специализирания наказателен съд материали по делото са в обем от 546 тома. Приложени са и събраните в хода на разследването веществени доказателства, които също са в значителен обем.

Предстои Специализираният наказателен съд да определи дата за разпоредително заседание.