Селфи на неизвестна красавица се появи изненадващо в приложението на Viber, а съпруги масово поставят под съмнение морала на благоверните си и заплашват с развод. Информацията съобщава „24 часа”. Изданието разказва за скорошен пример на съпруг, който снимал малкия си син и жена си на рожден ден. В момента, в който съпругата му го моли да ѝ прати снимката по Viber, той натиска щастлив копчето за изпращане и след секунди гръмва невиждан в семейството скандал. Вместо момчето и майката се появява селфито на красива девойка с очила, потник, на фона на бял гардероб. “Коя е тя?”, пита напрегнато съпругата. “Не я познавам!”, изумено отговаря съпругът и предава доброволно телефона си за щателен преглед. Действително, смуглата красавица липсва сред галерията от снимки на мъжа. Той няма обяснение, което създава още по-сериозно подозрение. В главата на съпругата му плуват десетки причини за нелепата ситуация. Започват догадки - семейството празнува в ресторант край морето, в който има безплатен Wi-Fi и допускат, че нещо във връзката се е преплело, тъй като Viber позволява да се говори и изпращат снимки безплатно точно през това приложение. Съпругата се оглежда в препълнения ресторaнт и наблюдава изпитателно девойките Открива една, която прилича на момичето със селфито, и започва да я изучава с укоризнен поглед. Прави справка с телефона, за да установи, че “жертвата” е друга. Разпитът продължава почти цяла нощ. Няма признание и подозрението тлее до следващата вечер. Тогава съпругът решава да се изповяда за нелепата ситуация пред приятели, за да получи публична индулгенция за своята невинност. Всички се смеят невярващо и го молят да пробва да им изпрати злополучната семейна снимка пак през Viber. За части от секундата единият получател вижда съпругата и сина, после фотото изчезва и след това девойката с очилата се настанява и в неговата галерия трайно. Операцията по изчистване на семейния имидж продължава с разговор със служители на един от мобилните ни оператори. Оказва се, че вече три подобни сигнала се обсъждат в компанията и все още няма техническо обяснение за подобни злополучни шеги, които си прави Viber - над 280 милиона души по света ползват приложението. Морският ужас на семейството са изпитали най-малко още три двойки, които са настояли да получат официален отговор, за да решат дали да продължат връзката си.

Иначе потребители в интернет предупреждават, че създаденото от израелско-американския бизнесмен Талмон Марко приложение всъщност шпионира потребителите През 2014 г. например няколко специалисти по онлайн сигурност хвърлиха бомба, че снимки, клипчета и географски координати, които си споделят стотиците клиенти, лесно могат да бъдат прехванати от лаптоп с инсталиран софтуер за анализ на интернет трафик. Какво представлява това? Ако сте в мол и заведение, където има безплатен безжичен интернет и се свържете със системата, цялата ваша информация лесно може да бъде прехваната.

Как обаче селфи броди из Viber, в мрежата няма ясно обяснение. Затова и “24 часа” моли девойката от злополучното селфи да се обади, за да проследим как техническо това се е случило. Това не е просто журналистическо любопитство, а искрено желание да спасим най-малко четири двойки от излишни подозрения. Тя е 100% невинна, но може да помогне за разплитане на мистерията.

“Вайбър България”: За първи път чуваме за такъв проблем Начинът, по който работи нашата система, е с отваряне на криптиран канал между двамата потребители, по който минава информацията. За първи път чуваме за такъв проблем, коментираха от “Вайбър-България”. Оттам не допускат, че е възможно да се изпрати чужда снимка от телефона. Според експерти в телекомуникациите теоретично това е възможно, ако два апарата са били свързани помежду си например чрез блутут и така е изпратена информация от друг човек. Разбира се, остава и вероятността криптираният канал на “Вайбър” да е бил “разбит” от много умел хакер.