Петото юбилейно издание на националната инициатива "Нощ на литературата" ще превърне Бургас в книжарница на открито. Проявата ще се проведе на 11 май (сряда) от 18 до 22 часа. Тогава на три емблематични места художниците Добрин Вътев, Митко Димитров, Лора Янева, инициативни майки от фейсбук групата "Мамите на Бургас", както и десетки бургаски ученици ще популяризират съвременната европейска преводна литература.

Художниците Добрин Вътев, Митко Димитров и Лора Янева ще четат унгарски текст в галерия-музей "Георги Баев" /намира се на бул. "Демокрация"6/ . Тук ще звучи откъс от "Диктати" на Левенте Кирай, един от най-провокативните писатели, чието въображение ражда най-невероятните обрати, а странните му разкази със странни герои, черен хумор и често зловещи развръзки ще приковат вниманието на всички почитатели на стойностната литература.

Мамите на Бургас ще превърнат в библиотека пространството около Експозиционен център "Флора" с откъс от "Гарантирано удоволствие" на Зилке Хаслер. Драматургията на авторката се характеризира с провокираща острота, динамичен диалог и неконвенционални сюжети. Пиесите й са преведени на дванайсет езика и се играят по сцените в Австрия, Германия, Швейцария, Италия, Франция, Чехия, Словакия и др. За специално удобство на четящите майки ще бъдат осигурени меки "барбарони" за сядане. Откъс от "Пражкото гробище" , в памет на гения на съвременнната литература Умберто Еко, ще четат бургаските ученици на открита сцена "Охлюва".

Всички текстове ще звучат на всеки половин час, като началото е обявено за 18.00 часа.

На бургазлии и гостите на града им остава само да се забавляват и да обикалят по различните "литературни точки".

Събитието "Нощ на литературата" е инициирано от Чешкия център в София. Негови организатори са културните институти и посолства на страните членки на Европейския съюз, обединени в организацията EUNIC "България", Австрийско посолство, Британски съвет, Гьоте институт, Датско посолство, Институт Камойнш, Институт Сервантес, Ирландско посолство, Италиански културен институт, Полски институт, Румънско посолство, Унгарски културен институт, Чешки център, но също Културно-информационен център на република Македония, Представителството на Европейската комисия в България и фондации.

Тук инициативата "Нощ на литературата" се организира с партньорството на Община Бургас.