Румънският премиер Лудовик Орбан заяви в интервю пред телевизия „Диджи 24“, че който иска да замине тези дни на почивка в България, може да го направи спокойно. Той обаче предупреди, че онези, които са планирали ваканцията си след една седмица, ще трябва да направят справка в сайта на Националния институт за обществено здраве, съобщава "24 часа".

По думите на Лудовик Орбан епидемиологичната ситуация може да се промени както в България, така и в Румъния и посочи, че към момента България е сред страните, спрямо които ограниченията за пътуване са отменени.

"България беше с малък резултат, под 5 процента, но броят на инфекциите се увеличи достатъчно много, върна се задължителното носене на маски и следим как се развива ситуацията. Засега, който иска да замине на почивка, може да го направи спокойно. Може би тези, които имат планирана почивка след една седмица, ще трябва да следят развитието на съответния показател на сайта на Националния институт по обществено здраве", каза премиерът.

Румънският премиер каза, че увеличеният брой случаи на заразяване с новия коронавирус в страната няма връзка с по-големия брой направени тестове през последните дни, а по-скоро с факта, че сред хората е настъпило отпускане. Според Орбан много от румънците вече не спазват предпазните мерки.

Премиерът каза още, че някои политици "пренебрегват опасността, омаловажават епидемичния риск и подстрекават към неспазване на мерките". Лудовик Орбан призна, че е разтревожен от увеличения брой нови случаи, както и от факта, че те са разпръснати из цялата страна.

Затова той поиска засилено присъствие на всички структури на терен за проверки на спазването на правилата, пише "Ромъния либера".