Кризата с COVID 19 удари сектор туризъм доста сериозно, но българите като че ли предпочитат да отидат на почивка в Гърция. Необходимо ли е да подкрепят родния туризъм?

"Туризъм и почивка под строй не може да се прави. Това, което искаме да постигнем с колегите и кампанията "Преоткрий България" е да накараме хората наистина да преоткрият страната ни. Ние имаме чудесна природа, услугите са ни на достатъчно високо ниво и всички колеги се стараят.” Това заяви пред Нова тв Борислав Хаджиев от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

Според него, българският турист е най-добрия турист.

Той добавя, че секторът е поставен в изключително трудно положение. Сезонът можел да не се случи изобщо. "Всички наши колеги са на мнение, че българският турист е най-добрият такъв, защото ние почиваме истински. Ние не сме като западноевропейците, които са планували почивката и бюджета си още преди година", казва Хаджиев.

"Говорим за две отделни губернии. Едната е хотелска услуга и настаняване, а другата плажове. Вчера прочетох много обидени, които не желаят повече да ни се подиграват. Не може институциите да казват, че нещо е безплатно, а на място да се разбира, че кафето е 8 лв, чадърът е безплатен, но шалтето например е 10 лв.Тези дребни номера обиждат от толкова много години, че човек казва: "Не ви ща номерата" и Гърция е най-близо", коментира журналистът Лияна Панделиева.

Тя обясни, че е от Поморие и там се чувства у дома си. Оказва се, че от там е и актьорът Христо Мутафчийски. Той заяви, че ще почива у нас и ще подкрепи родния туризъм. "Властта направи достатъчно и за тези, които ще почиват в Гърция. На много от тези хора, които видяхме на опашката за Гърция, държавата е помогнала", заяви той.

"Винаги има какво повече да се направи. Нашият бизнес е неизчерпаем процес. Работи се постоянно. Нашата плажна ивица е много голяма. Има малки и големи места, както и хотели", казва Хаджиев. Според него трябва да спрем с негативните оплаквания.

Според Мутафчиев, проблемът е в манталитета на българина. По думите му, нашите хотели са много по-чисти от гръцките.

Панделиева пък опонира, като припомни една шега: "Какво сте се юрнали към гръцкото черноморие, нашето си е бетон". Според нея не е вярно, че броят на българите, които гостуват в Гърция е равен на броя на гърците, които са у нас с цел туризъм, тъй като е направила справка в Националния статистически институт.

"Черноморието ни не се изчерпва с два курорта, имаме от всякакъв тип - малък семеен хотел или голям. Всеки може да си избере", обясни още Хаджиев.