От днес врати отварят хотелите и местата за настаняване в България. Очаква се днес Европейската комисия (EK) да даде точни указания и препоръки към туристическия бранш. С тях ще стане ясно кога и как може да се пътува свободно между страните членки на Евросъюза.

В момента у нас, а и в редица други страни, сред които Великобритания и Испания, все още важи 14-дневна карантина след прибиране от чужда държава, което би затруднило туризма в Европа тази година. Мерките, свързани с ограничението на разпространението на коронавируса, които засягат пътуванията, ще се отхлабват според развитието на обстановката. Поне до края на май обаче ще остане задължителната 14-дневна карантина след прибиране от чужбина, коментира вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева.

Европейската комисия призова държавите-членки, които налагат карантина на пътниците, да съгласуват своите действия. Особено важно е това да става между съседни държави, подчертават от Брюксел. Захариева очаква още днес ЕК да обяви, че държави с нисък риск от разпространение на COVID-19, ще трябва постепенно да премахват ограниченията за влизане, съответно и карантината

Министърът на туризма Николина Ангелкова обяви миналата седмица, че се подготвя създаването на декларация, която да бъде попълвана от чуждите туристи. В Гърция пък се обсъжда идеята за т. нар. „здравен паспорт“, но после отпадна от дневен ред.

По думите на Ангелкова активният летен сезон у нас трябва да започне на 1 юли, т.е. оттогава да можем да приемаме чужди туристи. Вчера депутатите приеха държавата ще плащат по 35 евро на туроператорите в следващите 2 години, за всеки чуждестранен турист, който е дошъл на почивка в България. Средствата ще се предоставят само за полети с над 100 души.