Сертифициране на курорти без коронавирус и в България, въвеждането на възстановителни програми за пенсионери и ученици, социални ваучери, разработването на собствен бранд „Черноморска кухня“ и широка реклама на страната ни като най-слабо засегната от пандемията - Това предлага Регионалната туристическа камара в екшън план за спасяването на сектора в страната ни. Сред експертите, все по-убедителни стават прогнозите за нулев летен сезон, а за рестарт ще бъдат необходими от 6 месеца до 2 години.

Специалистите предоставят на вниманието на Министерството на туризма стратегия с конкретни стъпки за преодоляване на кризата, като на първо място сред тях са:

- Отлагане на осигурителните плащания, дължими от работодател, работник и самоосигуряващи се лица за период от минимум 6 месеца, гарантиране на гратисен период върху кредитите и лизингите на юридически и физически лица, пряко заети в туризма. Предлага се още:

- Връщане обслужването „ала карт“ в ресторантите на хотелите от висока категория (3, 4 и 5 звезди), като първи етап след отмяната на извънредното положение. Да се обединят усилията на туристическия бизнес и правителството на Република България за изготвяне на пакети за почивка и рехабилитация с преференциални цени и условия

- Да се стартира онлайн туристическа борса насочена към клиентите в страната с участието на тур оператори хотелиери и възможностите за кратък отдих.
От Регионалната туристическа камара акцентират върху необходимостта да се разработи стратегия при туроператори и хотелиери при установяване на заразен с COVID 19 по време на престоя му в града и хотелите. И отново настояват за създаването на туристическа полиция, която да въведе ред в сектора.

Специалистите дават за пример Бургас. И в писмо до Министерството на туризма, препоръчват да се проучи опита на Общината, която прие пакет от икономически мерки за кризата с COVID-19, свързан с редица облекчения.