рганизираните туристически пътувания у нас, от и за чужбина спират временно до 13 април със заповед на ресорния министър Николина Ангелкова. Причината е разпространението на коронавирусната инфекция.

"Разчитаме на отговорното поведение на всички, заедно да се борим и да се предпазим", каза тя на извънреден брифинг в Министерския съвет, като посочи, че е много трудно да обяви това като ресорен министър.

"Само на добра воля не се получава", призна Ангелкова.


По думите й и в момента 483 български граждани са на екскурзия в чужбина по данни на туроператори - Египет, Мианмар, Танзания, Нова Зеландия, Кападокия и др.
"Много е безотговорно всичко това, това не е само в България, а е в целия свят", заяви Ангелкова. Министърът напомни случващото се в Банско, където британски туристи се оказаха с вируса.

Тя не се нае да каже какви ще са загубите за бранша, като призна, че ще има фалити, но посочи, че ще се търсят мерки за подпомагането му. Трябва да бъде намерен баланс, няма как сектор "Туризъм" да се гледа сам, без да се гледа общата картина, коментира министърът.

Все още резервациите не са отменени за юли и август. Не можем в момента да прогнозираме дали ще имаме летен туристически сезон, всички се надяваме, обясни тя.

Пътуванията с цел туризъм трябва да бъдат преустановени, каза по-рано и вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева.

По думите й въпреки призивите, все още се забелязват доста пътувания зад граница, които не попадат под определението "неотложен случай", а са екскурзии и почивки в такъв момент, в който непрекъснато се променя ситуацията на границата.