С част от промените в Закона за туризма, приети на второ четене, е заложено създаването на национален регистър на туристическите забележителности, за да полуляризираме своите дестинациите.

Той ще бъде регистър и на фестивалите. Надяваме се да е красив и модерен, с виртуална и добавена реалност. С това вече е направена огромна стъпка в България да има туризъм на изживяванията. Това мнение изрази Константин Занков от Института за анализи и оценки в туризма в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

"ГЕРБ се отказаха от предложението, свързано с изискването минимум 50% от собствениците на жилищата да предадат нотариално заверен документ, че се съгласяват в тяхната сграда да има airbnb бизнес", посочи Занков и допълни, че няма как собствениците да бъдат задължени за нещо такова предвид редица обстоятелства.
"Целта е бизнесът да бъде мотивиран, за да бъде на чисто", обясни той

"Не трябва да отричаме модерните варианти за настаняване. Всеки, който развива такъв бизнес, следва да отговаря на стандарт и да заплаща данък, за да няма конфронтация с бизнеса, който е осветен - хотелиерството", изтъкна гостът.

По повод националните курорти Константин Занков коментира, че идеята е парите, които печелят националните курорти, да се връщат при тях в инвестиция от гледна точка на реклама, маркетинг.

"Най-добрият вариант в случая е да се работи на ниво публично-частно партньорство", добави той.