Кулинарна академия за майсторски класове в модерната кухня отвори врати в Слънчев бряг. Училището за висш пилотаж в готварското изкуство е създадено по идея на Българската асоциация на пицарите и събира в екип едни от най-добрите шеф готвачи у нас – Анатолий Колев, Валентин Иванов и Ивайло Диков. По-късно към тях ще се присъединят и още много лектори- изтъкнати майстори от България, шефове от Германия за суши например, кулинарен специалист от Франция. Те ще преподават тънкости в приготвянето на азиатска кухня, пици, паста и десерти.

Целта е подмоганае и обучаване на бранша за представянето на по-добър туристически продукт, конкурентен на този в Гърция, Турция и Италия.

Първата демонстрация в Слънчев бряг премина при огромен интерес. Кулинарните виртуози посрещнаха гостите с вкусни хапки, пицети, 0брускети, и още много изненади, наслада за небцата на ценителите.

Лекциите са отворени не само за представители на бранша, но и за любители. Светла Витева, майка на малко дете, бе дошла, за да научи повече за безглутеновите теста в приготвянето на пица: „Това е бича на 21 век. А детенцето ми страна от именно такъв проблем- тези непоносимости към глутени, към млечни продукти и така нататък. И ако те имат такъв ключ на мен лично ми е много интересно какъв е той и как можем да го използваме“, соподели тя.

Освен че има пица без глутен, шеф Радостин Кирязов уточни че много от безглутеновите продукти са дори по-вредни от тези с глутен. „Много безглутенови продукти са генномодифицирани и са пълни с въглехидрати и с добавки, които може да накара веществото което трябва да накара да се съедини структурата глутеннатализакогято няма глутен се добавят едни вещества които са вредни за нашия организъм.

Обучението по теория и практика стартира в началото на февруари с приготвянето на класическа пица. До края на месеца ще има и курс прясна паста, а през март – отново пица, преференциални курсове за екипи на заведения и туристически обекти.

„Много голяма част от готвачите имат недостиг на знания в сладкарството, шоколадите примерно, шоколадовите изделия. Хлябовете също са едно голямо звено, на което на много голяма част от готачите им липсва“, каза шеф Анатоли Колев.