Още 15 милиона лева ще бъдат отпуснати за реклама на туризма у нас. Това съобщи в Бургас днес министъра на туризма Николина Ангелкова. Тя пристигна за анализ на сезон лято 2019 г. и отчете спад с 3,5 процента, спрямо първоначалните прогнози. „Вместо да стоим и да чакаме взехме спешни мерки. И отт февруари започна разработването на механизма за насърчаване на туризма. Тук няма да подпомагаме чартъри а ще вложим средства в реклама”, каза Ангелкова и уточни, че до две седмици ще бъдат обявени и конкретните условия за самата процедура.

„За месеците юни и юли България е била посетена 2 700 000 туристи. В Бургаско се наблюдава сериозен ръст на българите – сериозен ръст на българските летовници. Той е с 15 процента, а това компенсира 11 процентовия спад на немските и руските пазари. Слънчев бряг води класацията по брой туристи. 20 процента от пригодите в сектора идват именно оттам. Презюни и юли те възлизат на 1,2 милиарда лева“, подчерта министърът на туризма.

Ангелкова акцентира върху плюсовете през сезон лято 2019 –та-спад в кражбите по морето, 10 процента увеличение на разкриваемостта, по-малко пропуски в туристическите обекти и по-малко нарушения в 87 –те отдадени под наем плажове. Проверените хотели в Елените, Равда и Слънчев бряг в срок са отстранили нередностите, а общия размер на наложените санкции това лято е 180 000 лева.

Категорично морето ни е станало по-чисто. И това показват замерванията на водите. А иновативната практика – българинът да заравя бидони с всякакви течности в пясъците вече отдавна е в миналото“, каза кметът на Бургас Димитър Николов.

Изграждането на новия обход на Бургас стартира догодина, така че през 2020 г. от София до Слънчев бряг ще се пътува по четирилентов път-по-бързо и по-безопасно, заяви николов. Градоначалникът отчете сезон без нито едно тежко криминално престъпление в региона. И даде заявка за очакван ръст с 40 процента на туристите от Великобритания у нас през следващото лято.