Липсата на ясна обособена целева група е най-големият проблем на българския туризъм, който тази година се очертава да постигне изключително слаби резултати. Подобно мнение изразиха директорът на агенцията за медийни анализи Perceptica Георги Ауад и изпълнителният директор на рекламната агенция Nitram Мартин Димитров в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

„Ние сме конвенционални хора в областта на туризма. Ние сме банални и сме се насочили към една ясна публика. Това е публиката на крайно масовия не много заможен турист. Последните двайсетина години ние нямаме промяна в тази посока. Говорим за една голяма маса хора, които да оставят малко след себе си. Цялата риторика на българската реклама в туризма е такава и аз вярвам, че това е остаряло“, казва Димитров.

„До различните типове туристи се стига по различни начини. Например скандинавците не биха дошли в България на почивка, защото, според едно проучване, което направихме преди 3 години, отношението към бежанците през 2016 г. беше крайно негативно. Там хората се запитват как ли биха се чувствали в една такава държава, която се отнася по подобен начин с хора, бягащи от война, макар и в ролята си на туристи. Те се съмняват в гостоприемството ни“, коментира Ауад.

Веднъж щом даден курорт си постави за цел развитието на определен тип туризъм, той трябва да се фокусира изцяло върху него, защото, ако се опитваш да се харесаш на всички, тогава не се харесваш на никого, обобщават двамата експерти.