Слънчев бряг го предлагаме пилотно за създаване на Конгресен център първо, защото тази година се навършват 60 години от създаването на курорта и това е като част от инициативите, които организираме в тази връзка. Слънчев бряг, както Златни пясъци, Албена и изобщо всички национални курорти имат много добра материална база и могат да бъдат използвани целогодишно. Грехота е всичко, което е създадено, да се ползва само 3 или 4 месеца в годината, затова вземаме тези мерки – както да промотираме различните видове продукти – конгресен, културно-исторически туризъм, балнео и СПА – дестинациите и други, които допълват основните ни туристически продукти, така и тази инициатива, която стартирахме - да намерим механизъм, който да подпомогне насърчаването на организирания туризъм. Това каза в Бургас министърът на туризма Николина Ангелкова.

„Надявам се до септември месец да бъдем готови и да се заявим, така че всички големи туроператори да имат предвид България като предпочитана туристическа дестинация. Допълнително ще изпратим информация по отношение на заявилите присъствие за инвестиционния форум в Слънчев бряг.“, добави тя.

Във връзка с прекратените концесионни договори за морските плажове "Равда-Национален детски комплекс" и "Равда - ХТИ" в община Несебър, тя каза, че причината са системни нарушения. „Съгласно договорите за концесия, когато има системни нарушения повече от 2 години, а в случая са 3, съответно държавата - в лицето на Министерството на туризма, трябва да вземе мерки за прекратяване на тези договори. Системните нарушения са свързании с липсата на осигуряване на водно спасяване, надвишаване на търговските площи за поставяне на преместваеми обекти, съгласно одобрената схема и на единия от тях – и в медицинското обслужване. Изчакваме публикуване на решението в Държавен вестник, след това ще стартира процедура за отдаване под наем на двата плажа.“, каза Ангелкова.

Миналата година е имало плажове, които са проверявани над 20 пъти, ивицата на „Делфин“ е една от тях. „Със сигурност ще продължим и това лято. И в момента правим проверки, непрекъснато получаваме сигнали“, добави тя.

Министър Ангелкова беше в Бургас по повод връчването на наградите „Образцова Община“, която е организирана от вестник „24 часа“. Тя беше връчена за първи път за Югоизточен район, като са включени 33 общини. Наградата за община, която е и областен център, бе връчена на Бургас, като я прие кметът Димитър Николов. За община, която не е областен център, бе отличен Карнобат.