Предложение: Плащаш 2, получаваш 3 нощувки на морето

img

С идеята да насърчи българите да почиват повече в родните хотели, Министерство на туризма призова бизнеса да се включи в организираната от ведомството кампания „Неочаквана ваканция”.

Идеята е да бъде обявена специална промоция от хотелите и другите места за настаняване през април и май и българите да могат да отсядат в тях три нощувки, а да плащат само за две.

Целта е да се удължат активните зимен и летен сезон и да се разбие стереотипът, че уикенд пътуванията са до две нощувки, обясниха от ведомството.

В предложението могат да се включат всички желаещи морски и планински хотели. Офертите ще бъдат представени на сайт, менажиран от Министерство на туризма – www.neochakvanavakancia.bg/. Вече са получени и първите заявки за публикуване на оферти, а самата интернет страница ще бъде активна и достъпна за потребителите от 4 април, пише „Труд“. Регистрацията е безплатна за местата за настаняване. Всяко от тях ще има специален промокод. А когато туристът се обади на хотела за резервация, ще трябва да казва и този код, за да се възползват от отстъпката.

Към момента не се предвижда участващите в кампанията хотели да бъдат задължени да предоставят определен брой стаи или да гарантират места за клиентите по време на промоцията. Т.е. дали ще можете да се възползвате от ваканция с една безплатна нощувка, ще зависи от това дали в момента в хотела има свободни места.

Докато бизнесът ще подарява нощувки, Министерството на туризма като партньор в кампанията се задължава само да рекламира инициативата и да менажира общия сайт. „За туристите това е стимул да посетят по-отдалечени места, а за хотелиерите – да посрещнат повече гости не само по Черноморието и в зимните курорти, а и във вътрешността на страната”, обясниха от ведомството.

Инициативата е част от кампанията на Министерството за насърчаване на вътрешния туризъм. Ако кампанията бъде успешна, промоциите за българския пазар могат да продължат и в активния туристически сезон, разясниха от министерството.

Бизнесът е категоричен, че идеята да се стимулират пътуванията на български туристи у нас е добра. Към момента този пазар е изключително подценен у нас, докато в света е практика първо да се развиват условията за привличане на вътрешни туристи и чак след това да се полагат усилия за промотиране на далечни и други перспективни пазари. Това заяви за „Труд” председателя на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) Георги Щерев. Според него представителите на бизнеса ще се включат с удоволствие в инициативата. Дори можем да разширим обхвата й и да предлагаме тези бонуси през цялата година, обясни Щерев. Според него при повече резервирани нощувки, например 7 или 10, могат да се предлагат и 2 бонус.

„При промотирането трябва да се акцентира върху българския пазар и привличането на повече гости от съседните страни и от Русия, за да се спаси бизнесът в изключително трудния сезон, който предстои. Ранните записвания бяха сигнал, че лятото ще е трудно за бранша и в този смисъл инициативата да предлагаме отстъпки за българските гости е чудесна. Но създаването на общ сайт и менажирането му са несвойствена за Министерство на туризма дейност. Ведомството трябва да се заеме със своите основни задачи – да подобри нормативната уредба, да промотира и рекламира страната ни като дестинация у нас и зад граница”, обясни Щерев.

Според експерта Румен Драганов ведомството не бива да изземва функциите на бизнеса и да предлага финансови отстъпки от името на сектора, без да предложи същото и от своя страна. Държавата може да предложи специални данъчни условия за тази кампания или намаления и в своята туристическа собственост – плажове и атракции, обясни той.

Задължително е да има реципрочност при действията на бизнеса и държавата, заяви и изпълнителният директор на Националния борд по туризъм Поли Карастоянова. Идеята е добра, но преди да я дискутираме, искаме да се запознаем в детайли с нея и ще инициираме среща с Министерство на туризма, обясни Карастоянова.

 

Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

0 Коментар

Най-новото

Актуални теми

Цанко Цанков се бори за рекорд - преплуване на Бургаския залив

БАЛОВЕ 2019

Мащабно издирване, 2-годишно дете изчезна в Равнец