Класика: Висше образование, английски... по 800 лв. за 3 месеца

img

Както всяка година, така и тази, преди стартът на летния туристически сезон бизнесът тръгна да набира персонал за курортите ни.

Най-търсени са сервитьори, бармани и камериери.

Средната заплата по родните курорти е 800 лева, а изискванията са средно или висше образование според позицията и владеене на поне един чужда език – английски, руски или немски.

Освен това работата е сезонна и договорите са за по три месеца. Така че българите с нужната квалификация рядко кандидатстват и за пореден път молдовци и украинци ще бъдат наети за работа в курортите ни.

Според Константин Занков, експерт от Институт за анализи и оценка на туризма, основният проблем заради които хотелиерите не успяват да наемат персонал, е твърде кратният сезон.

"Имаме един тримесечен сезон, което определено е проблем. Успешната формула за един успешен туристически бизнес е да работи около 10 месеца в годината. Идеята е, че той започва от април или март, когато се правят конгресен туризъм, тимбилдинг туризъм, спортни подготовки, вече минава в летния туристически сезон, есента отново се правят събития, конгресен туризъм. Вече после имаме зимни празници и вече хотелът затваря за някакви реновации през януари и февруари", коментира той пред БНТ.

В България обаче хотелите стоят затворени през повечето време и няма как да се заплаща на персонал.

"И когато дойде Великден, тепърва започваме да подбираме персонал, да обучаваме персонал, което определено няма как да бъде една устойчива формула", посочи Занков.

Според него е нужда концепция на държавно ниво за туризма, така както е в съседните ни държави.

Като пример той посочи Турция, която лятото привлича туристи за почивка, но пред есента и пролетта се е наложила като дестинация за спортна подготовка.

"Държавата и бизнесът работят заедно, има дори дотация през ниските сезони, инвестират повече в реклама", допълни експертът.

А по нашето Черноморие още в средата на септември всичко затваря и запустява.

Според него хотелиерите дори и да предлагат много качествена услуга, но през есента гостите им няма откъде да си купят сувенир, къде да пият кафе, къде да обядват или вечерят извън хотела, в който са отседнали.

"При нас всичко спира изведнъж, а ние трябва да продаваме цялостното изживяване", настоя Занков. 

 

Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

0 Коментар

Най-новото

Актуални теми

Цанко Цанков се бори за рекорд - преплуване на Бургаския залив

БАЛОВЕ 2019

Мащабно издирване, 2-годишно дете изчезна в Равнец