„За първите осем месеца на 2018 г. имаме над 6,9 млн. чуждестранни туристи, което е с ръст от почти 6%. Само за трите летни месеца имаме над 4,4 млн. чуждестранни туристи. Така че засега се движим в рамките на прогнозите на Министерството на туризма. Растат и приходите от международен туризъм. Само за лятото имаме над 1,2 млрд. евро приходи от чуждестранни туристи само за юни и юли, което е ръст от около 7%. Това сочи, че те харчат повече или идват по-платежоспособни туристи. От януари до юли имаме над 2 млрд. евро приходи от международен туризъм, което също е ръст от около 9%“, обясни Ангелкова.
Попитана дали повечето от тези приходи остават в туроператорите, тя посочи, че според нея това не е така. „Големите туроператори ни помагат да представим България като желана дестинация. Когато цитираме приходите от международен туризъм, това са реално постъпленията в българската държавна хазна. А големите туроператори не са регистрирани в България“, коментира тя.
Министърът посочи, че за България туристически пазар номер едно това лято е Румъния. „Оттам имаме 33% ръст в сравнение от миналата година, което е една голяма цифра. За първите 8 месеца има почти 1 милион румънски туристи, втори са гърците с около 800 хил. туристи и трети са германците с около 650-700 хил. При руските туристи имаме спад с около 6% - те са около 400 хил.“, каза още министърът.<br>
Ангелкова посочи, че от Китай и Индия също има огромни ръстове на туристи. „От Китай имаме около 30 хил. китайски туристи, което е ръст от 15%. Но там имаме ограничението, свързано с липсата на директни полети, което се поставя като условие, за да може да се посети една дестинация. Имаме идея за общи продукти с други държави като Сърбия, които имат директни полети, за да можем да използваме това, което са постигнали нашите съседи, и заедно да изградим тези пакети“, коментира тя.