Министерството на околната среда и водите разработва идеята за сепариращ завод в Регионалното депо за неопасни битови отпадъци край Созопол. Той ще бъде първият по родното Черноморие и ще обслужва Созопол, Приморско и Царево. Проектът предвижда от боклука да се рециклират желязото, пластмасата и стъклото, а останалите отпадъци - хартията и биоотпадъците, да се преработват до биогаз, от който ще се произвежда ток.

Това стана ясно на изнесеното заседание на парламентарната комисия по екология с председател Ивелина Василева.

„Оптимист съм за предстоящия летен сезон”, каза днес в Созопол министърът на околната среда и водите Нено Димов, който пристигна за изнесеното заседание в града.

Три възлови момента бяха очертани по време на разговорите. "Чистотата на атмосферния въздух и фините прахови частици е тема номер едно, водите-нормално, не само защото сме на морето и кръговата икономика - отпадъците и по-специално пластмасите, също свързани с морето, но не само с него. За да бъде силен един сезон трябва да бъде добро състоянието на околната среда и на водата"

В края на сезона експертна комисия ще обсъди механизмите за въвеждане на задължително разделно събиране на отпадъците по плажовете. Тази година то се извършва на доброволен принцип от концесионерите, като идеята от следващата година да бъде уредено и нормативно, каза екоминистърът.

Фокусът ще бъде насочен и към населените места с население под 2000 души, които не могат да се възползват от европейско финансиране, допълни министър Димов.