„Извинявайте, но 23.00 часа – какъв час е?! Ние тогава излизаме за вечеря. В 20.00 часа хората са на плажа- Така кметът на Созопол Панайот Рейзи коментира шеговито най-обсъжданата дема тема по морето днес- Закона за шума.

„В момента сме пред летния сезон. Всички, които са свързани с туризма, вече са сключили договорите. В момента се подписват и договорите за следващия сезон. Ако се приеме такъв закон, той ще обърка всичко това лято“, каза той. И настоя контрола върху шума да се „дирижира“ от местната власт.

Министърът на туризма Николина Ангелкова подкрепи общините от Южното Черноморие в искането им - вицепремиерът Валери Симеонов да отложи закона за шума. По инициатива на министър Ангелкова днес в Бургас се събраха кметове и представители на държавните инститции в региона, които поставиха на дневен ред именно въпроса със спорния законопроект. И

Кметовете настояха вносителите да оттеглят приемането на Закона за есента или зимата. В противен случай прогнозираха сътресения в туристическия бранш по време на летния сезон.

Министърът на туризма подчерта, че подобен ход ще даде лош сигнал към туроператорите и международни компании, които работят на българския пазар. И обяви, че курортите – за културен туризъм и разврлечения, не бива да бъдат поставяни под общ знаменател.

„Със сигурност това, което ние препоръчваме е много внимателно, едни такива инициативи да се съобщават и артикулират. Защото ние в момента работим за лято 2019 г. И разговаряме както с големите туроператори, с които сме в сътрудничество, така и с различни авиокомпании, които също се интересуват от законодателните инициативи в страната ни. Проверки трябва да има, трябва да се спазва закона“, каза Ангелкова и допълни: Но всяка една рестрикция, влияе на туристите.

Министърът посочи, че трябва да има места и за почивка и културен туризъм, но и за развлечения.

„Слънчев бряг като цяло е познат като място за забавление и се предпочита от млади хора. Добре е да отговорим на нуждите на отделните групи туристи, които посещават нашата страна“, каза тя.

Ангелкова настоя за широк обществен дебат на Закона за шума. „ За мен е много важно всички тези промени да бъдат масимално широко обсъдени с ъс всички заинтересовани страни. Законът трябва да се спазва, но със сигурност към една такава драстична промяна, може да се очаква въздействие върху сезона. За да можем да избегнем сътресение, е хубаво тези промени да бъдат обсъдени“, каза тя.

Кметът на Бургас Димитър Николов ще постави темата за обсъждане в Националното сдружение на общините.