Министърът на туризма Николина Ангелкова и вицепремиерът Валери Симеонов в пореден разнобой. След като миналото лято влязоха в противоречие заради показните акции срещу шума на вицето, сега предложението му да отпадне забраната за пушене по кръчмите не се хареса на Ангелкова.
Според нея забраната за тютюнопушене не е изгонила туристите, напротив - имало ръст на посещенията на чужденци, предава Dnes.bg.

А дали предложението на Симеонов да се разреши пушенето в обособени помещения в ресторантите и нощните заведения ще доведе още хора у нас, тя не се нае да прогнозира.

"Забраната за пушене не влияе на ръста на туристите и нещата трябва да останат така, но ако се стигне до такава законодателна инициатива, трябва да се направи широка обществена дискусия, да се чуят всички заинтересовани страни, да се направи оценка за въздействието", коментира тя.

Ангелкова призна, че е непушач и според нея, особено в ресторантите, не бива да се пуши.

Иначе министърката се похвали, че за последните две години има ръст от над 25 на сто на чужденците, които са дошли у нас, а през тази година се очаква да има ръст от над 10% по черноморските ни курорти.

Тя отчете още, че към момента 86 морски плажа нямат концесионер и заради това са неохраняеми.

Броят на плажовете без спасители обаче прогресивно намалявал, като от 106, заварени от управлението на Бойко Борисов, са редуцирани на 89 само за година, а сега са паднали и до 86.

За миналата година приходите от концесии и наеми, постъпили в хазната, са над 17 милиона лева, което е увеличение от 22 на сто спрямо предходната година.