450 хил. българи се очаква да тръгнат на път за предстоящите почивни дни между 1 и 6 май. Това съобщи Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма. 54 хил. наши сънародници пък ще обединят двата празника и ще им се събере цяла седмица почивка. От всички, които ще стегнат куфарите,380 хил. ще кръстосват родните ширини, предава Монитор.

Някои от пътуващите ще се насочат към Черноморието, тъй като част от хотелите вече са отворили врати. Други ще използват множеството къщи за гости и семейни хотели навсякъде в страната. По думите на експерта интерес ще има и към градчета в Стара планира, Родопите, Рила и Пирин. Освен това натоварване ще има и в планинските курорти, както и на местата, които предлагат балнео, спа и уелнес – Велинград, Хисаря, Кюстендил, Поморие и Св. Константин и Елена. Въпреки че зимните ни курорти Банско, Боровец и Пампорово закриха зимния сезон, то според Драганов резервациите там вървят все още с пълна сила, а цените са с 50-60% по-ниски спрямо предходните студени месеци. По думите му интересът към тези дестинации няма да спадне и през лятото, тъй като там се организират множество културни фестивали.

Драганов добави, че за предстоящите почивки туристите избират най вече двудневни и тридневни пакети. Така, ако искаме да се поглезим в някой спа комплекс, ще трябва да дадем 240 лева на човек за два дни а на морето цените са около стотарка за двойна стая.

И в първите почивни дни от май ще има много българи, които ще предпочетат пътуване зад граница. Очаква се хората, които ще отидат в чужбина за Деня на труда и Гергьовден, да са 70 хил. Най-голяма ще е групата, която ще се насочи към южната ни съседка Гърция, като нашенците, които ще се отправят натам, са приблизително 38 хил. Пътувания ще има и към другите ни съседки – Сърбия и Турция. Трафик се планира да има и към Румъния и други европейски страни. Независимо че празниците в началото на май са български, ще има и много чужденци, които ще дойдат у нас, каза Драганов. Той добави, че вече първите чужди туристи са пристигнали от Израел и се пекат в курорта Слънчев бряг. „Очакваме за майските празници да има гости от съседните страни – Румъния, Гърция, Турция, Сърбия и Македония, които традиционно избират плажовете по Черно море“, категоричен бе Драганов. Очаква се обаче да дойдат и голям брой туристи от останалите европейски страни, тъй като нискотарифните авиокомпании вече освен до София летят и до Варна и Бургас.