С промените в Закона за туризма стартира създаването на туристически инспекторат, който ще проверява спазват ли се изискванията, след като даден хотел е бил категоризиран. Това съобщи ресорният министър Николина Ангелкова на оплакванията от лоши условия в редица хотели у нас.

Тя обясни, че инспекторатът ще се грижи само за последващия контрол, след като един път е бил категоризиран даден хотел. Според нея в момента явно има пропуски в контрола.

Ангелкова коментира пред Нова тв казуса с мизерията в тризвезден хотел в Чифлика, който от 4 април вече е затворен.

Тя уточни, че за да се отнеме категорията на един хотел, Комисията за защита на потребителите трябва да подаде искане за това, а в конкретният случай и до ден днешен не е получено такова искане в Министерството на туризма.

"Според мен слабото звено е в КЗП. Те трябва да ни сигнализират. Ние не знаем кои са много от хотелите и затова разчитаме на сигналите. В момента ние чакаме някакъв друг орган да ни сигнализира, ако реши, за да можем да стартираме процедура за отнемане на звезди", изтъкна тя и допълни, че в Министерството на туризма вече действа телефон за сигнали и нередности по хотелите.