Кметът на Приморско Димитър Германов оглави най-новата туристическа структура в Бургаски регион- туристически район „Южно Черноморие“. Той беше бе учреден днес, след като представители на всички 12 общини в Бургаска област и неправителствени организации пристигнаха лично на второто събрание. Първият опит за учредяване на структурата бе белязан от фалстарт, заради невъзможността на част от кметовете зна присъстват. Сега на крак дойдоха кметовете на Приморско, Царево, Созопол, Малко Търново, Средец, Айтос-Димитър Германов, Георги Лапчев, Панайот Рейзи, Илиян Янчев, Иван Жабов и Васил Едрев, останалите изпратиха заместниците си по туризма.

Учредителното събрание избра Управителен съвет от седем членове. Община Бургас се представлява от Живко Табаков, Несебър от кмета- Николай Димитров, Поморие от Иван Алексиев, Царево от кмета Георги Лапчев, Малко Търново –Илиян Янчев, Созопол от Панайот Рейзи. Членският внос за морските общини в новия туристически клъстър ще е 2 000 лева, а за неморските общини -1000 лева, община Малко Търново ще плаща 500 лева, неправителствените организации също по толкова. Засега седалището на организацията ще е в сградата на община Бургас.

Туристическото райониране на страната е заложено в Закона за туризма от 2013 и в Концепцията за райониране на страната. Работата по район „Южно Черноморие“ започна през 2016 година и в него влизат 12 общини от цялата Бургаска област. Новият туристически район дава възможност за създаване на регионални туристически продукти, осъществяване на регионален маркетинг и реклама, както и еврофинансиране на туристически центрове.

Двигател на идеята е общинският съветник от Бургас Живко Табаков.

В момента в национален мащаб са създадени още два туристически района-„Родопи“ и „Северно Черноморие“, „Южно Черноморие“ ще е третият район.