Малта подкрепя идеята на България да се създаде карта на 100-те европейски туристически обекта. Предложението бе направено от министъра на туризма Николина Ангелкова по време на срещата на високо равнище на ресорните министри от ЕС, събитие от клас „А“ в календара на Българското председателство на Съвета на ЕС.

Идеята за картата на европейските обекти възникна след диалог с неправителствения сектор. На работна дискусия министър Ангелкова и Конрад Миззи, министър на туризма на Малта обсъдиха предложенията на съвета, както и възможностите за общи инициативи в сектора. Миззи посочи, че одобряват и идеята да се направи Европейски фонд за туризъм.

Двамата министри коментираха и възможността за откриване на директна авиолиния между Малта и България. Ангелкова и Миизи се обединиха около мнението, че директната транспортна връзка ще подпомогне туризма в двете държави и ще допринесе за повече пътувания на българи в Малта и на малтийци у нас.

През 2016 г. е отбелязан висок ръст от над 118% на малтийските туристи в България. Броят им е достигнал близо 5000. При пътуванията на българите зад граница Малта се нарежда сред водещите 50 дестинации. През миналата година те са се увеличили с над 38 на сто и достигат близо 13 хил.

Министър Ангелкова покани колегата си Миззи за участие във втория Международен конгрес на световните цивилизации и древните маршрути. Форумът ще се проведе в средата на ноември в София.