Над 25 000 души- обслужващ персонал са необходими, за да бъде обезпечен предстоящия туристически сезон от Обзор до Резово. Това сочат предварителните разчети за лято 2018 г. Търси се всичко- сервитьори, бармани, готвачи, миячи... Бърза справка из обявите за работа, публикувани в специализираните интернет сайтове показва, че за разлика от предходните години, когато максимата: „Работим по европейски, плащат ни като в Третия свят“ важеше с пълна сила, то сега собствениците на хотели и ресторанти по морето са си взели белележка. И, поне засега, обещават значително по адекватни заплати. А също и куп привилегии, но и изисквания.

Така, пред обръгналия на какво ли не по родните географски ширини сезонен работник, се разгръща такава изумителна картина, че човек има чувството, че ще работи не в хотел, в който на персонала се нагала да прескача пияните туристи, натръшкани в коридорите, или пък в ресторант, където с остатъците от закуската от понеделник, вторник и сряда, се сервира ол инклузива за четвъртък, а минимум в Лондонското сити.
Убедете се сами в необятността във фантазията на родните работодатели:

Изисквания за миячка: Търсят се инициативни личности, ентусиазирани?! и мотивирани с позитивен начин на мислене. Бонус: униформа, заплата над средната за отрасъла и... осигуровки на реалната заплата.

„Ако искате да добавите към живота си художествена нотка. Ако харесвате спорт, музика, актьорско майсторство и танци, но никога не сте имали възможност да го покажете.... „ - Ако четете тези редове и си мислите, че това е обява за кастинг за ново хитово риалити шоу, което ще ви изстреля в небосклона на родния хайлайф или пък ще ви даде възможност най-после да изявите нереализираните си до момента актьорски таланти пред ценители на театралното изкуство, сте в дълбока заблуда. Аудиторията е от същите тези туристи, които нощуват по коридорите на хотелите, а работата е за ... аниматори. По девет часа на ден. С един почивен ден в седмицата. Като допълнителна екстра за бъдещите „звезди“ работодателят предлага: Трудов договор и.... възможност да кандидатстват и работа заедно с близък приятел. Друга привилегия, се казва в обявата, е: Възможността да се забавлявате, докато сте под горещите слънчеви лъчи...

Кратък рейд из интернет обявите за работа довършва крилатата фраза: Най-много се лъже преди война, по време на избори и след лов“... и преди туристически сезон. Потвърждение на това е публикуваното съобщение за наемане на камериерки със стартова заплата .... 1400 лева, бонуси и реални социални осигуровки. За това умопомрачително възнаграждение, поне според обявата, не се изисква много- камериерките ще трябва да покажат: умения за работа в екип и коректност към работодателя. С предимство, пише в съобщението, ще са камериерките, които владят... италиански език?!.
За готвач в четиризвезден хотел, който ще се разписва на два бона заплата, освен кулинарни умения и опит минимум четири години в S-класа ресторант, се изисква компютърна грамотност. Скромни 700 лева на месец, според друга обява, е заплатата на барман/сервитьор. За сметка на това обаче изискванията са солидни. Макар на пръв поглед работата да не изглежда тежка, има една сериозна уловка. Заведението се намира до детски център, а в задълженията на бармана-сервитьора, влиза и още едно изискване- да е и специалист по студена кухня. В трудовата му характеристика е записано, че ще трябва да приготвя плата със сирена, хапки и деликатесни меса. Смените са първа, втора и междинна, която се съобразява с часовете, през които има рожден ден. Офертата е за 6-дневна работна седмица.

За финал оставяме и черешката на тортата в предложоженията за сезонна заетост:Работно време: Меко?!Заплащане: Атрактивно Бонус за добро представяне: Безплатен фитнес център и.... лятно парти в края на сезона.