Липсата на банков клон и пречиствателна станция спъват интереса на туристите към Ахтопол. Кметът на града Станислав Димитров отчете в края на летния сезон причините за липсата на повече туристи. Според него, решаването на двата проблема е решаващо за икономическото развитие на района, съобщава БНТ

За втора година без банкови услуги през зимния сезон остават повече от 1000 жители на Ахтопол, както и на съседните села Синеморец, Резово и Варварa. Голяма част от тях са пенсионери. Местните хора и бизнесът недоумяват как това е допуснато. За всяка финансова операция трябва да се ходи до Царево.

Човек трябва първо да загуби от времето си, да си осигури транспорт и трябва да се съобрази естествено с работното време на банката, естествено, което е през работно време, естествено. И за работещите в града за да отидат да ползват услугите на банката, това означава загуба на работно време, твърди Елена Стоянова.

Разговорите продължават, но банковите институции нямат интерес да отварят клон в малко селище, обяснява кметът Станислав Димитров.

На километър южно от Ахтопол във водите на залива Св. Яни се вижда другата болка на града - липсата на пречиствателна станция. А оттам минава туристически маршрут. Районът е част от парк "Странджа" и зона от "Натура 2000".

Бетоновия колектор е с дебит около 70 литра в секунда. Теченията разнасят отпадните води към река Велека и така е от близо 40 години. Екоинспекцията в Бургас постоянно налага санкции, но това с нищо не променя ситуацията. Проектът за воден цикъл на града е замразен.

През 2016 след запитване от община Царево стана ясно, че в Ахтопол няма как да бъде изградено пречиствателно съоръжение и изграден такъв воден цикъл. Ахтопол попада под 2000 жители ръст население и поради тази причина, каза кметът Станислав Димитров.

При положение, че има изготвен проект за пречиствателно съоръжение, сега кметът а Ахтопол се надява държавата да подпомогне изграждането му. Надежда дава и обещанието на екоминистерството, което се ангажира да финансира проекти в малките черноморски общини.