Пет милиона туристи са посетили България за първите седем месеца на годината, увеличението е над 7%. Приходите за първата половина от годината са с 13 на сто повече в сравнение с миналата, обобщиха от туристическото министерство, съобщи БНТ. От черноморските курорти вече обобщават и резултатите от активния летен сезон. Проблемите бяха общи за цялото крайбрежие - чистотата, концесиите, шума и кадрите.

От черноморските курорти отчитат добър сезон, като подчертават, че той все още не е свършил. По южното крайбрежие ръстът спрямо миналата година е от 2.78 процента от май до август. „Макар и скромно, увеличението е факт", отбелязват от Регионалната туристическа камара.

На север отчетеният ръст е по-голям.

40, 576 туристи повече са посетили Южното Черноморие спрямо предходния летен сезон. В противовес на очакванията за грандиозни приходи, реализацията е повече от скромна, а и традиционно големите пазари отбелязаха спад, коментират от Туристическата Камара в Бургас.

Иван Иванов - председател на Регионалната туристическа камара в Бургас заяви: "Една Русия, която за сезон 2017 - та година е изпратила 285 хиляди, през 2016 - та е изпратила 320 хиляди чуждестранни свои граждани. И това е един спад от 17.8%."

Минимално увеличение в броя на туристите това лято отчитат и от частния сектор.

"Ръстът, който отчитаме - понеже си говорим помежду си - е от порядъка на 1 до 2, 2.5%, но ако ние не работим здраво, не преразгледаме собствената си политика по отношение на външните ни контрагенти, ако не направим така - в България действително ние, хотелиерите и държавата, да инвестираме в реклама, в подготовка на кадри - ще си останем на опашката. Всичко останало е приказки на пазара, аз поне съм реалист и от 35 години правя само туризъм", каза управителят на хотел Георги Мицов.

Инвестиция в оборотните пазари, ред и спокойствие в курортите, подготвени кадри, които владеят чужди езици и облекчаване на визовата политика: това са основните пунктове, върху които трябва да се съсредоточи родния туризъм, споделят хотелиери.

Това, че една от най-оборотните нискотарифни авиокомпании отваря 10 постоянни дестинации от Бургас градове до Западна Европа, дава надежда за по-добри показатели в туризма догодина. Въпреки това, трябва сериозно да поработим, за да достигнем показателите, които имаше Балкантурист, коментират от бранша.