Ще бъде ли забранено дивото къмпингуване и възможно ли е палатка да се опъне в гората с eсeмeс или срещу седмична карта? Нуждата от правила за природосъобразното летуване отново стана актуална след напрежението край екоплаж "Корал" това лято, разказва bTV.

Десетки къмпинги по Черноморието съществуват полулегално заради тромави процедури по узаконяването им. Палатки и каравани са опънати без разрешение в частни имоти и горски земи. Сред спорните места е и територията около единия от трите екоплажа – "Корал".

Там всички твърдят, че са отскоро, но под дърветата могат да се видят барбекюта, дори походни кухни. Огнища на два пъти са палили това лято гората, а тук пожарна кола трудно може да влезе.

"Не можеш да се разходиш там. Последните две години там е като тоалетна. Това не е къмпинг култура", коментира Емил Съриев – къмпингар.

Оказва се, че не всички, които искат да почиват без удобства, действително се лишават от тях.

"Дебнат ме, като отида например някъде, напусна къмпинга, влизат отдолу в баните, тоалетните", отбеляза Мария Господинова - управител на къмпинг.

На "Корал" твърдят, че са създали строги правила за къмпингуване в зоната и са готови да си плащат за почивка в гората, стига да е регламентирано.

"Изключително важно е къмпирането да не е в забранителен режим, а да е в регулация. Може да има целогодишен или седмичен, или на каквато и да е база къмпинг билет", заяви Мирослава Петрова от сдружение „Да запазим Корал”.

"За да може да има къмпинг, там наистина режимът трябва да бъде доста по-облекчен от това да построиш сграда", посочва кметът на община Царево Георги Лапчев.

Общините да определят местата, да има кемпер стопове и зони за пренощуване, но и високи глоби са част от другите предложения.

Очаква се до края на годината промените да бъдат внесени за разглеждане от Министерски съвет, за да бъдат приложени следващото лято. Ако обаче не се стигне до съгласие, са възможни протести.