Пътниците на авиокомпаниите са изправени пред по-високи тарифи съгласно наскоро засилените правила на ЕС, предназначени да се справят с авиационни емисии в знак, че ерата на супер нискотарифните въздушни пътувания може да е към своя край.

Заплахата от по-високи тарифи идва, докато превозвачите повишават цени, за да им помогнат да се възстановят от пандемията на коронавирус на фона на подновеното търсене на полети с края на ограниченията за пътуване.

ЕС иска да принуди въглеродно-интензивните индустрии да плащат повече за замърсяването си, като цените на билетите ще се повишат с до 10 евро за двупосочен полет поради увеличените данъци върху авиационни емисии, според анализатори.

Законодателите на ЕС дадоха първоначално одобрение за актуализиране на правилата за ценообразуване на въглеродните емисии на блока, което принуждава индустриите, включително авиацията, да купуват достатъчно квоти, за да покрият своето замърсяване съгласно системата за търговия с емисии (ETS).

Правилата постепенно премахват настоящата практика да се позволява на авиокомпаниите да получават значителна част от разрешителните, от които се нуждаят безплатно до 2026 г. Общият брой квоти в системата също ще спадне с времето, което анализаторите очакват да повиши цените.

Лобистката група Airlines for Europe заяви, че „законодателството за устойчивост като това на ЕС... може да доведе до поскъпване на полетите през центрове на ЕС като Амстердам, Париж или Франкфурт с около 23-29% през 2035 г.“. Според организацията това може да доведе до 17% по-малко пътници, пътуващи през центровете на ЕС.

Шефът на Ryanair Майкъл О’Лиъри по-рано каза, че нарастващите екологични данъци заедно с по-високите цени на петрола означават, че ерата на „абсурдно” ниските цени е приключила.

Разходите за спазване на EU ETS ще нараснат до 5 милиарда евро през 2027 г. за шестте най-големи превозвачи в рамките на ЕС спрямо 0,5 милиарда евро през 2019 г., изчисли анализаторът на Bernstein Алекс Ървинг. „Авиокомпаниите не могат да поемат това... и ще трябва да увеличат цените“, коментира той пред Financial Times.

Пътниците в крайна сметка ще плащат между 8 и 10 евро повече за обратен полет, добави той.

Анализаторът на Deutsche Bank Джейми Роуботъм изчисли, че Ryanair, EasyJet и Wizz Air ще похарчат общо 785 милиона евро за въглеродни квоти през фискалната 2023 година, което се равнява на около 2,60 евро на пътуване на пътник. Сумата може да нарасне до 2,25 милиарда евро до средата на десетилетието, каза той.

EasyJet заяви, че е невъзможно да се предвидят бъдещи цени, но че индустрията се нуждае от повече държавна подкрепа, за да достигне нетната нула.

Миналата година Ryanair съобщи, че е похарчила 51 милиона евро за кредити и каза, че „в средносрочен до дългосрочен план“ няма да може да „елиминира“ въздействието на нарастващите разходи за квоти чрез форуърд хеджиране.

Цените на квотите в системата на ЕС се търгуваха близо до най-високите си стойности за всички времена, близо до 100 евро за тон в петък. Приходите от ETS ще бъдат насочени към схеми за насърчаване на използването на устойчиви авиационни горива.

Емисиите от авиокомпаниите представляват около 3 процента от емисиите на парникови газове в ЕС, по-голямата част от които идват от международни полети.

Европейската система за търговия с емисии е водещ елемент от плана на ЕС за намаляване на емисиите на парникови газове с 55 процента до 2030 г. в сравнение с нивата от 1990 г.