За почивка в Гърция това лято няма да се изисква сертификат за ваксиниране.

Туристите ще се тестват на границата с бързи тестове преди влизане в страната.

„Гърция няма да изисква сертификат за ваксинация, като задължително условие за влизане на туристи“, заяви пред медиите министърът на туризма Харис Теохарис. Желаещите да влязат в Гърция, които не са ваксинирани, ще се тестват на границата с бързи тестове. А тези, които са ваксинирани ще влизат свободно, уточни министър Теохарис.

В гръцкия туристически бранш има оптимизъм, че настоящата година ще е много по-добра от миналата. От Туристическата камара съобщават, че все още нямат резервации за сезона, защото туристите се въздържат от резервиране на почивки месеци предварително. Очакват туристите да започнат резервации около април, когато се изясни ситуацията с вируса.

До 21 януари е в сила задължителна седемдневна карантина за влизащите в Гърция, която се очаква да отпадне за идващите от страни с нисък праг на заразяемост. Не се отменя засега изискването за представяне на отрицателен тест за коронавирус и адресна регистрация.

Правителството в Атина съобщи, че финансира с 25 милиона евро рекламна туристическа кампания, като прави опит да привлече повече туристи този сезон с добра епидемиологична обстановка в страната.