„Очакваме с ваксините да се ускори рестартът на туризма. Изпратихме една много необичайна и трудна година, изпълнена с предизвикателства и неизвестни. Но тя ни даде и много поуки, а бизнесът показа, че може да се приспособява и да следва новите правила и норми за работа“. Това каза министърът на туризма Марияна Николова на среща Франк Кванте, главен изпълнителен директор на „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“ във Варна

Наблюдават се положителни тенденции в резервациите на полети от някои дестинации към България, каза той. И посочи, че и на двете ни морски летища, има създадена организация за бързо тестване на пътниците.

„Ние сме в топ класацията по въведени мерки за предпазване на пътниците спрямо всички 30 летища в групата на Фрапорт“, информира още изпълнителният директор. И поясни, че е поставено специално покритие на всички контактни повърхности, като врати и тоалетни, което убива вирусите.

Безпрецедентният спад в международните пътувания, по някои изчисления представляващ повече от 70%, и различните ограничения за пътуване намалиха значително обема на пътникопотоците, а ситуацията в момента продължава да ограничава свободното движение на хора и това несъмнено се отразява и на туризма, заяви вицепремиерът.

Министърът информира, че приключи първата фаза на помощта от 35 евро за седалка за получаване на държавна субсидия, като 34 туроператора, които използват чартърни полети, подадоха заявления за това подпомагане. Изплатени са средства на 20 компании, като общият им размер е близо 3,5 млн. лв.

От 1 януари тази година започна и реализацията на втора фаза на тази мярка. Помощта е за турист, пристигнал в България в периода 01.01.2021–31.05.2021 г. и е в брутно изражение, т. e. преди приспадането на данъци или други такси. Тя ще бъде реализирана с вече одобрените, но неусвоени средства.

Относно екскурзоводите вицепремиерът информира, че Министерството на туризма е в готовност за действие по одобрения вече проект за предоставяне на 3 млн. лв. по ОПИК, като все още се очаква предоставяне на необходимата информация от страна на представители на екскурзоводите и планинските водачи.

Плановете са след 22 януари да е готова пълната документация на обществената поръчка, която ще се провежда за предоставяне на средствата. Очакваме в срок до 31.03.2021г. да се пристъпи към подписване на договорите с четирите организации, а реализацията на дейностите по споразуменията да започне през април, посочи министър Николова.