Възловите точки в Бургаския залив до които може да се достига с туристически корабчета се увеличават – Сарафово, Крайморие, остров „Света Анастасия“, се увеличават с още една - „Ченгене скеле“. Работата по изграждането на покрита лодкостоянка в рибарското селище, което ще бъде превърнато в етнографски комплес, напредва, съобщи в профила си в социалната мрежа Фейсбук кметът Димитър Николов.

Лодкостоянката ще обслужва дейностите по непромишлен риболов и място за укритие на малки риболовни плавателни съдове. Вълноломът е с обща дължина от почти 200 метра и ще защитава акваторията на лодкостоянката от север, северозапад и запад. В проекта е включена площадка с рампа за спускане и прибиране на лодките, подходен канал с дълбочина от 2,5 до 4,5 метра.

Предстои да бъдат монтирани колонки за снабдяване на плавателните съдове с вода и електричество. Лодкостоянката ще позволи още това лято да се стига до нея с общински катамаран, който също се изгражда в момента.

В момента се обособява и пространство за популяризиране на рибарския занаят и традиции. В изграждащия се етнографски комплекс ще има многофункционална зала, кафене-клуб на моряка, експозиционни къщи-работилници за деца, парково пространство с пикник зона и детска площадка, крайбрежна алея, както и площадно пространство с амфитеатър за малки концерти на открито.

Там ще се провеждат обучения, изложби и демонстрации на рибарски практики, за да се развие морската култура, да се привлекат туристи, да бъдат създадени работни места за местната рибарска общност и не само.

Изграждат се три малки постройки с експозиционни функции. Предназначението им е в тях да бъдат поместени постоянни изложби и интерактивни инсталации, представящи рибарския живот. Наблизо ще има дървен навес за външни експозиции и демонстрации, както и приемна сграда - информационен център с каса и санитарен възел. В и между постройките е предвидено разполагането на различни експонати от рибарския бит.

Многофункционалната зала и амфитеатърът ще се превърнат в още една точка на културния живот в Бургас, а парковата среда, морето и атракциите за малките посетители ще привличат посетители целогодишно.