2020беше истинско предизвикателство за туризма. Затворени граници, затворени хотели, затворени помещения, необходимост от PCR тестове, карантини … Всичко това създаде сценарий без масов туризъм, при който основните забележителности и туристически градове в света останаха пусти и в които потоците вече са по-контролирани, информира агенция ЕФЕ.

Икономиката, свързана с този сектор, все още страда и мнозина гледат с тревога за бъдещето. Други обаче си въздъхват с облекчение, съобщава БГНЕС. През последните години пристигането на орди туристи предизвика негативни реакции сред жителите на някои места като Барселона, Венеция, Бали или Амстердам, чиито кметове предприеха различни мерки, за да минимизират негативните аспекти от присъствието им.

Миналия септември ирландски турист искаше да увековечи посещението си във Вечния град Рим, като гравира инициалите си в Колизеума. Според Си Ен Ен, замесеният е бил 32-годишен мъж и е бил хванат от служителите на охраната. Двата инициала, големи шест сантиметра са издълбани с нещо метално върху колона на първия етаж.

Колизеумът е построен преди почти 2000 години и е едно от Новите седем чудеса на света. Повреждането на паметник от римската епоха, при това от такова значение е доста повече от обикновено хулиганство.

Всъщност, според италианското законодателство, увреждането на историческото или художествено наследство може да доведе до присъда със затвор и глоби, започващи от 2000 евро.

През 2014 г. руски посетител е глобен с 20 000 евро за издълбаване на "К" по-дълго от 20 сантиметра на паметника, съобщава "Ла Република".

В подобен епизод през 2013 г. китайски тийнейджър написа с камък фразата "Дин Джинхао беше тук" на барелеф на стена в храма на Луксор, Египет. Реставраторите действаха бързо, за да отстранят щетите, а родителите на младежа се извиниха на страната и китайския народ за неправомерните действия на сина си.

Нещо подобно се случи през септември 2019 г. в щатски парк в Илинойс, САЩ. Една двойка остави своя отпечатък в писмена форма, използвайки овъглена пръчка, в образувание от пясъчна буря на възраст повече от 400 милиона години в парк "Starved Rock".

Разследването е започнало, когато според "Нюзуийк", в социалната мрежа са публикувани снимки, в които мъж и жена са били забелязани до графитите, състоящи се главно от буквите "B + X" в сърце.

Освен като естествено място от голямо значение, мястото е било използвано и като място за срещи на индианците.

През 2008 г. финландски турист решава, че най-доброто нещо, което може да си вземе за спомен от престоя си в чилийската територия на Великденския остров е ушната мида на една от известните му статуи, известна като "моаи".

Според Ен Би Си местна жена от Рапануи е видяла младежа в действие и е подала сигнал в полицията. След като е арестуван, той трябвало да напише публично извинение и да плати 17 000 долара. Освен това му е било забранено да влиза в продължение на три години.

"Когато дойдете в музея Аушвиц, не забравяйте, че сте на място, където са загинали повече от милион души. Уважавайте паметта им", гласи публикация, публикувана в официалния акаунт на музея, който поддържа паметта за случилото се в полската провинция по време на Холокоста.

"Има по-добри места за трениране на равновесие от мястото, което символизира депортирането на стотици хиляди до смъртта им", завършва съобщението. Петицията е придружена от снимки на хора, вървящи по релсите, качени в социалните мрежи.

През 2019 г. телевизионният сериал "Чернобил", който изобрази ядрената авария в Украйна през 1986 г., беше успешен.

Град Припят, където се намира заводът, започва да приема повече туристи, които искат да видят от първо лице онзи град-призрак, замръзнал във времето и превзет от радиация. Противоречието възникна отново, когато снимките бяха неуважителни или с лош вкус: полуголи пози или бойни пози от виенското колело.

През 2015 г. две американски туристки са депортирани от Камбоджа заради поредния инцидент, включващ неуважителни снимки. Двете млади жени трябвало да напуснат страната, тъй като се твърди, че са били хванати да си правят частично голи снимки на в едно от светите места на комплекса Ангкор Ват.

И това не е първият подобен случай. Малко преди това, трима френски туристи са арестувани и изгонени от страната по същата причина, съобщава "Гардиън" . Комплексът Ангкор Ват е място с историческо и духовно значение и правенето на снимки или събличането на територията му се счита за неуважително поведение.