Надявам се скоро да възобновим пътувания между двете държави, тъй като Русия продължава да е сред най-важните пазари за българския туризъм. Министерството на туризма полага последователни усилия за гарантиране на най-добрите условия за руските гости и руските представители на бизнеса, предлагащи България като приоритетна дестинация. Това заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова по време на разговора си с посланика на Руската федерация Н. Пр. Анатолий Макаров, съобщиха от пресцентъра на Министерството.

Министър Николова обясни, че туристическите пътувания между двете страни все още са забранени, но въпреки това Министерството на туризма работи в посока на задълбочаване на сътрудничеството с Русия, както на държавно, така и на бизнес ниво. По думите ѝ, когато сме на прага на масовата ваксинация у нас и продължаващата такава в Русия, е необходимо двустранно да бъде изтъкната готовността да се продължи развитието на своите приятелски отношения в областта на туризма и на политическо ниво.

Вицепремиерът коментира още, че консулските служби в Москва, Санкт Петербург и Екатеринбург са готови да стартират бързо и безпроблемно да издават на туристически визи при отваряне на границите между двете страни за обмен на туристи. И допълни, че националният ни превозвач BULGARIA AIR е готов да стартира полети между България и Русия след обявяване на възстановяване на полетната програма между двете страни.

От своя страна Н. Пр. Анатолий Макаров поясни, че българските курорти са много важни за руските граждани. И допълни, че е от изключително значение да се поддържа активно взаимодействие между двете държави, въпреки пандемията от коронавирус. Той изрази надежда, че предстоящата 2021 година ще бъде по-добра от тази.