Да се отворят заведенията в хотелите и другите места за настаняване за празниците, настояват от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА). В писмо до премиера Бойко Борисов с копие до вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова от бизнеса настояват да се изпълни обещанието, дадено от икономическия министър Лъчезар Борисов, че на 21-ви декември бизнесът ще заработи отново.

"Хотелите и къщите за гости в цялата страна вече имат направени резервации за Коледа и Нова година, а техните клиенти очакват да посрещнат празниците в безопасност в местата за хранене и настаняване. Че именно това са най-сигурните бизнеси и са взели най-строги мерки призна и главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. В трудната икономически година, заради мерките за ограничаване на пандемията, двуседмичните празници в края на 2020 г. са единствения шанс за местата за настаняване да оцелеят и да запазят персонала си. Ако сега обаче не бъдат отворени заведенията в хотелите или не бъдат компенсирани от държавата финансово, хиляди хора ще посрещнат 2021 г. на опашките пред бюрата по труда", се казва в позицията на БХРА.

От асоциацията припомнят, че в момента хотелите и служителите им не получават помощ по предвидените социални мерки, тъй като официално не са затворени. в същото време обаче липсват клиенти заради неработещите ресторанти и принудата за почиващите да хапват единствено в стаята си.

"В случай, че мерките наистина бъдат удължени и след 21 декември, от БХРА настояваме спешно да заработи схема за компенсиране на собствениците на хотели и заведения, за да се избегнат масови фалити. Според нас финансовата помощ от страна на държавата към хотелиерите и ресторантьорите вече е задължителна и тя трябва да бъде в размер минимум на 30 на сто от оборота за периода на затваряне от предходната година, а за новите бизнеси – на предходния период, в който са били отворени с пълен работен капацитет", се казва в писмото.

От асоциацията настояват и за помощи за персонала в хотелите и заведенията към тя, като държавата поеме цялата заплата и всички осигуровки на служителите им. "Ние не искаме да изпратим на улицата стотиците лоялни служители, в чието обучение са инвестирани не само средства, но и ноу хау", допълват от БХРА.

"Надяваме се на вашата подкрепа, тъй като сме сигурни, че всеки далновиден политик би подпомогнал в момент на криза структуроопределящ бранш на икономиката, който осигурява препитанието на цели региони и на редица други сектори", се казва още в писмото на БХРА до премиера Бойко Борисов.